DolfijnFM | Overheid moet bijspringen in de luchtvaart

Behren en Koerten (SEO): structurele subsidie of operationele verliezen compenseren

De overheid moet bijspringen in de luchtvaart. Dat meldt het economisch vakblad ESB in Nederland. Door kleinschaligheid werkt de markt niet goed.

De luchtvaart tussen de eilanden heeft het zwaar gehad dit jaar door problemen bij Insel Air. Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland zouden daarom de minimale dienstverlening van vliegbedrijven moeten bepalen en daar structureel subsidie voor moeten geven of operationele verliezen compenseren.

Bron: DolfijnFM

5 Reacties op “DolfijnFM | Overheid moet bijspringen in de luchtvaart

 1. Zelfs InselAir bij monde van Heerenveen zelf vindt Curacaose staatssteun een slechte zaak:

  “De belangrijkste les die hij bij de DCA heeft geleerd…

  ,,Dat de overheid nooit een participerende instantie zou moeten zijn in een carrier, de bemoeienis van overheden bij de uitvoering van beleid bij luchtvaartmaatschappijen is funest, we moeten ervoor oppassen dat dat nooit weer gebeurt, want dan krijgen we weer problemen, zoals die bestonden bij DCA. Maar ook zoals die nu bestaan bij BWIA, Viasa en Air Jamaica. Natuurlijk waren er ook te veel mensen in dienst, omdat je wordt gedwongen mensen in dienst te nemen als de overheid een vinger in de pap heeft.””

  https://www.knipselkrant-curacao.com/ad-insel-air-jongensdroom-en-nachtmerrie/

 2. Trouwens we hebben zeer slechte ervaringen wanneer de lokale overheid te veel invloed krijgt op bedrijven. Het is leuk bedacht maar er zullen meteen een groot management (Lees politieke nietsnutten) worden opgebouwd en politieke vriendjes zullen gratis vliegen.

 3. Voor de kleine eilanden Saba en St Eustatius kan ik me wel enigzins voorstellen dat er gesubsidieerd moet worden. De kosten van luchttransport zijn voor de lokale bevolking veel te hoog.

  Maar falende bedrijven als Insel gaan steunen is te zot voor woorden. Het bedrijf heeft net 33 miljoen ontvangen om orde op zaken te stellen, maar nog altijd gaat de club failliet. Bij Insel heeft het echter niet te maken met te dure tickets voor de lokale bevolking, maar met mismanagement. En daar moet je geen geld in stoppen.

 4. Trots op Curaçao

  @Brian S, Klopt allemaal.
  Hadden deze onderzoekers hier gewoond dan hadden ze aangegeven dat er zeker geen subsidie aan Insel Air gegeven moet worden, omdat het dan de NAfl 30 miljoen overheidslening eerst terug moet betalen en er niks over blijft om te investeren. Dat zou gezien kunnen worden als verkapte staatssteun en dat mag niet van de EU.

 5. Onbeheersbare financiële problemen (onder meer als gevolg van het uitblijven van zo’n 100 miljoen dollar aan betalingen door de Venezolaanse overheid, red. AD) volgden op onderhoudsperikelen bij de grootste lokale luchtvaartmaatschappij Insel Air, waarbij een groot deel van de vloot vanwege veiligheidsoverwegingen aan de grond bleef.”

  Duidelijk dat deze Behrens zijn verhaaltje vanuit Nederland heeft geschreven! Financien zijn daadwerkelijk wel beheersbaar. Te lang gebruik van dure vliegtuigen als MD80, Megasalarissen voor niet presterende Management (en dan iets van 9 managers hebben), Te lang blijven doorvliegen op Venezuela, vliegen op routes waarvan je van te voren al weet dat het niet aantrekkelijk is voor de reiziger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *