DolfijnFM | Taalkundigen luiden noodklok Papiaments

Vandaag is het de Internationale Dag voor de Moedertaal

Taalkundigen luiden in ochtendkrant Èxtra de noodklok: het gaat slecht met het geschreven Papiaments op sociale media. Vooral jongeren zouden er een potje van maken.

Maar ook kranten krijgen er van langs, al gaat dat volgens de taaldeskundigen steeds beter. Vandaag is het de Internationale Dag voor de Moedertaal.

Bron: DolfijnFM

5 Reacties op “DolfijnFM | Taalkundigen luiden noodklok Papiaments

 1. En hebben zij een potje gemaakt met hun schrijfwijze.

 2. Abraham Mossel

  @ Hoo”dan ook. en Plasje het wonder erbij?. Taal leer je van je moeder CQ vader en een beetje op school, ik ben geboren in H’sum te Gooi en eemland. Als ik vroeger naar spakenburg/bunschoten ( op zondag??)fietste moest ik drie talen spreken dat was eemnes, bunnie en spakkie, en als ik terug reed over de eemdijk moest ook nog Baanse praten, tot dat ik weer via de soestdijkerstraatweg “langs de golf banen”weer Hilversums kon praten. hoedanook en plaje maakeen afspraak met elkaar, ga een politieke partij beginnen, zorg er wel voor dat je eerst de USA loterij wint anders kom je niet ver, omdat iederëen te koop is , over de hele wereld Hoor.

 3. Ik denk juist dat taalkundigen er een potje van maken. Vooral met het papiamenteren van Engelse en Nederlandse woorden..

 4. “Vooral jongeren zouden er een potje van maken.” Dit is niet alleen het probleem op Curacao. In de VS en zelf in Nederland zie je hetzelfde probleem en niet alleen bij jongeren.

  Wat ik mij wel aan erger is dat als je naar TV Direct, Telecuracao en CBA zit te kijken, de presentatoren in elke zin in het Papiaments één of twee Nederlandse woorden gebruikt. Blijkbaar hoort dat niet bij de toelatings-eisen iedereen doet maar wat, de ene presentatrice noemt de interviewde caballero, de andere meneer, weer een andere señor. Dit terwijl Jasmin Pinedo de boel maar blijft strak trekken.

 5. Nederland maakt zich zorgen. Men vindt dat het slecht gesteld is met de taalvaardigheid van jongeren. Volgens Hans Bennis, hoogleraar Taalvariatie aan de UvA en directeur van het Meertens Instituut, valt het allemaal best wel mee: “Jongeren zijn juist creatief met taal.”

  “Volgens taalkundige Hans Bennis is sms-taal een creatieve taal met een eigen grammatica. In sommige gevallen leidt sms’en zelfs tot alfabetisering. Behalve dat het een economische manier is van communiceren, is sms-taal net als elke andere taal een middel om identiteit mee uit te drukken.”

  ‘Creatief met taal of het nieuwe Korterlands’, Auteur: Mathilde Jansen | 30 oktober 2008 (https://www.nemokennislink.nl/publicaties/creatief-met-taal-of-het-nieuwe-korterlands/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *