DolfijnFM | Volle zaal bij meeting over DUO

Minister Alcala-Walle nodigde studenten en oud-studenten uit die moeite hebben met het aflossen van hun Nederlandse studieschuld | Persbureau Curacao

Een zaal vol geinteresseerden gisteravond bij de bijeenkomst over DUO.

Minister Alcala-Walle nodigde studenten en oud-studenten uit die moeite hebben met het aflossen van hun Nederlandse studieschuld.

De minister wilde een indruk krijgen van de problemen om nu aan een oplossing te werken.

Bron: DolfijnFM

7 Reacties op “DolfijnFM | Volle zaal bij meeting over DUO

 1. Curacao revisited

  goed artikel Django, 2 observaties:
  * lenen kost geld: als iemand besluit om een dure opleiding te doen, zal hij rekening moeten houden dat het geld een keer terug betaald moet worden
  * ons kent ons cultuur: klopt dat mensen eerder worden aangenomen vanwege volgzaamheid dan vanwege initiatief en visie. Het vreemde is dat de gemiddelde Curaoenaar hier over klaagt maar als er dan een Nederlander komt met wel de juiste papieren dan “worden de banen ingepikt”.

 2. Zie:https://caribischnetwerk.ntr.nl/2019/07/21/curacao-nog-steeds-niet-aantrekkelijk-om-na-je-studie-terug-te-keren/

  Om de problemen met het aflossen van de studieschuld op te lossen is eerst van groot belang dat de bedrijfscultuur en -structuur binnen overheidsinstellingen op Curacao drastisch verandert. Het gebrek aan een professionele cultuur van opleiden, ontwikkelen en daarna weten te waarderen en belonen, bevordert niet de professionele ontwikkeling van de werknemer.

  Het probleem ligt niet bij DUO. Het probleem ligt bij een falend onderwijssysteem en een lage arbeidsethos met een hoog gehalte van vriendjespolitiek. Het gaat er op Curacao niet om wat je kunt, maar wie je kent.

  Het nepotisme zit ingebakken en iedereen denkt “what’s in it for me”.
  Alle getraliede ramen van de huizen en hoge muren met prikkeldraad zijn natuurlijk gemaakt om toeristen buiten te houden?
  Het laat zien dat het niet goed zit met de sociale vorming van de jeugd. Het hoge percentage Curaçaose jongeren dat betrokken blijkt bij criminele activiteiten in Nederland komt door een gebrek aan geweten en normen en waarden.

  Het is nooit te laat om te starten met een andere aanpak van het onderwijs op Curacao. It takes a whole village to raise one child en dus moeten ook de ouders meegenomen worden in de begeleiding van hun kind op school. Dat vraagt een andere kijk op ontwikkelen dat het niveau van het huidige onderwijs.

  Nos por, pero nos no ta hasi…

 3. Mfk&co en monk&co roepen op tot sociale onrust. Valt niets anders van te verwachten. Zelf zitten ze op rozen van de belasting betalers stelletje uitbuiters, ze hebben zo’n groot hart voor nos ydk.

 4. @ Curacao revisited: dan dalen wij af naar een samenleving van alleen maar nemen en niets terug geven. Niks nieuws aan de horizon, dit gebeurd al jaren daarom zitten wij nu opgescheept met het geen jij schrijft.

 5. Het valt op dat naast de enorme studieschuld bij DUO daarnaast het werkeloosheidspercentage onder jongeren (met of zonder studieschuld) inmiddels de 30% is gepasseerd en dat MFK&Co inmiddels oproept tot sociale onrust alla 30 di mei, 1969. zie: https://www.facebook.com/VigilanteKorsou/videos/2607953125889914/?notif_id=1563559140924625&notif_t=live_video_explicit
  Nederland investeert 180 miljoen binnen het overeengekomen groeiakkoord en daarnaast wordt netjes ge-eist dat Curacao binnen de begroting opereert en daartoe ook echt de belastingen int volgens de regels.
  De beste optie lijkt nu toch echt dat Nederland en haar onderdanige belastingbetalers wordt losgeknipt van de autonome landen Aruba, St. Maarten en Curacao. Daarmee moet een eilandje met 160.ooo inwoners waarvan 20.000 vluchtelingen zelf haar eigen “boontjes doppen”, zonder industrie van betekenis en zonder economisch vooruitzicht. Natuurlijk…volg het voorbeeld van Venezuela waar “the brothers” ook dachten dat met de enorme olievoorraad alle luxe kon worden bekostigd. De Chinezen hebben Venezuela inmiddels in haar economische greep en de Russen in hun militaire greep. Veel succes daar..
  O ja…Monk vond het van nieuw Nederlands kolonialisme getuigen dat het groei-akkoord is getekend door de premiers en roept het volk op om op te staan tegen haar eigen gekozen regering. Het wordt nog een warme vakantie voor toeristen daar die standaard mikpunt zijn van atrako’s. Want waar moet je anders je geld vandaan halen?
  Natuurlijk willen de studenten hun geleende geld bij DUO kwijtgescholden zien, want velen keren zonder diploma (en uitzicht op een baan) terug naar Curacao. Verwachten ze dan dat de onderdanige makamba-belastingbetaler die studiekosten dan gaat betalen? Word volwassen mensen. Bai traha, awor.

 6. Aviancala Walle is op Curaçao?

 7. Curacao revisited

  las gisteren de krant en totaal populisme wat Walle hier predikt: als je geld leent, dan moet je dat geld terug betalen. Als in Curacao dit soort basis principes al niet meer wordt nageleefd, dan dalen wij af naar een samenleving van alleen maar nemen en niets terug geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *