Telegraaf: Doorbraak in Panama

Mobiele telefoons Kris en Lisanne gevonden

Lisanne Froon (links) en Kris Kremers (rechts) © EPA.

Lisanne Froon (links) en Kris Kremers (rechts) © EPA.

BOQUETE – Het onderzoek naar Kris en Lisanne heeft een belangrijke nieuwe impuls gekregen nu gisteren in Panama een rugzak van een van de twee vermiste meisjes is teruggevonden, met daarin twee mobiele telefoons, een digitale camera, kleding en een verzekeringspas.

Een Panamese indiaan vond de spullen in een rivier op acht uur lopen van de plek waar Kris en Lisanne begin april voor het laatst zijn gezien. Hij herkende de naam op de verzekeringspas en meldde de vondst aan de politie.

Onderzoeksleider Betzaida Pittí vloog direct na de melding met een helikopter naar de vindplek en bevestigde gisteravond de vondst. Het aantreffen van de spullen is erg belangrijk voor het onderzoek omdat het het eerste concrete spoor is van de twee meisjes na de vermissing.

Het Panamese rechercheteam zat na de vergeefse zoekpogingen van een Nederlandse vrijwilligersteam met speurhonden in een impasse. Nu telefoons en andere persoonlijke eigendommen zijn terug gevonden, heeft het team nieuwe aanknopingspunten voor nader onderzoek.

DNA-onderzoek

Zo kunnen tas en kleding aan DNA-onderzoek worden onderworpen en kan de data op de telefoons worden nageplozen. De belangrijke vondst valt toevallig samen met het vertrekken van drie Nederlandse rechercheurs naar Panama. Zij vertrekken vandaag vanaf Schiphol en zullen morgen een eerste briefing ontvangen van de Panamese recherche en het openbaar ministerie. Het is de bedoeling dat later in de week nog meer Nederlandse rechercheurs afreizen. De ouders van Lisanne en Kris zeggen in grote spanning te verkeren omdat dit het eerste concrete aanknopingspunt is.

De rivier waar de persoonlijke eigendommen zijn gevonden stond volgens de politie in Panama door zware regenval erg hoog, waardoor nog onzeker is of de rugzak ter plekke is achtergelaten of op een plek verder stroomopwaarts. Naar verwachting zullen de komende dagen nieuwe zoekacties plaatsvinden.

Bron: Telegraaf

door John van den Heuvel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *