Dos Santos wil schikking

Openbaar MinisterieOnduidelijk of OM ingaat op verzoek om strafzaak Bientu af te kopen

Willemstad – Om te voorkomen dat de strafzaak ‘Bientu’ eind augustus zal beginnen, zou hoofdverdachte Robbie dos Santos – loterijbaas van Robbie’s Lottery – om een schikking hebben verzocht.

Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.
Het zou gaan om een schikking van zeker tien miljoen dollar.
Advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran was de afgelopen twee dagen niet bereikbaar voor commentaar. Ook advocaat Wouter Tielkemeijer was gistermiddag niet bereikbaar voor een reactie.
Onduidelijk is dan ook waarom Dos Santos de zaak met een schikking af zou willen doen.
De Nederlandse krant NRC Handelsblad schreef afgelopen zaterdag al dat ‘ambtelijke bronnen’ aangaven dat Dos Santos om een schikking zou hebben gevraagd.
Het Openbaar Ministerie (OM) laat desgevraagd weten ‘geen commentaar’ te willen leveren. Onduidelijk is of het OM zal ingaan op het verzoek, of wellicht dit verzoek tot schikking al naast zich neer heeft gelegd.
In de zaak, die in 2008 werd geopend, wordt de loterijbaas verdacht van het witwassen van geld, van valsheid in geschrifte en van fiscale fraude.
Begin augustus vorig jaar rondde het Recherche Samenwerkingsteam (RST) het onderzoek in de zaak Bientu al af, maar daarop werd nog een aantal keer om aanvullende informatie verzocht.

Vorige maand liet het OM weten te verwachten dat de zaak eind augustus voor de rechter zal worden gebracht.
Indien het bewijs tegen Dos Santos zo goed als rond is, lijkt het onwaarschijnlijk dat het OM in zal gaan op een schikking.
Wel zou het goed kunnen zijn dat er een schikking wordt getroffen omtrent de fiscale fraude waarvan Dos Santos onder meer verdacht wordt.

,,Er zijn verschillende soorten schikkingen. Bij een fiscale schikking betaalt de verdachte de belastingschulden plus een boete en daarmee vervalt de verdenking van fiscale fraude”

, legt hoogleraar strafrecht Jan Reijntjes, regelmatig gastdocent aan de UNA, desgevraagd uit.
Toch stelt Reijntjes dat het niet vaak voorkomt dat het OM zal instemmen met een schikking indien de verdachte een celstraf boven het hoofd hangt.

,,Voor feiten waarvoor een celstraf van zes jaar of meer staat kan het OM niet eens schikken.”

Dat een verdachte om een schikking vraagt, hoeft niet per definitie een schuldbekentenis te betekenen, aldus de hoogleraar strafrecht.

,,In Nederland in een zaak tegen een bekende strafpleiter is ook geschikt. Hij werd ervan verdacht contant geld te hebben aangenomen. De strafpleiter, die volhield onschuldig te zijn, stelde dat in het openbaar terechtstaan imagoschade zou opleveren.”

Ook kunnen verdachten opzien tegen een jarenlang strafproces en daarom een verzoek tot schikking indienen, stelt Reijntjes. Het is aan het OM of dat verzoek wordt ingewilligd, al dan niet met de eis dat er wel een schuldbekentenis wordt afgelegd.

2 Reacties op “Dos Santos wil schikking

  1. Kun je (vermeende) misdaad afkopen? dat is nieuw voor mij. Hopelijk houdt het OM de rug recht.

  2. Philippe Maaskant

    Een veroordeling is lastig als je regelmatig naar de USA wil reizen. Schikken is beter, want dan ben je niet veordeeld en kun jealtijd blijven zeggen dat er “niks is bewezen” en dat soort flauwekul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *