Dossier ‘Bientu’ af

Geruchten van nieuw schikkingsvoorstel

Robertico 'Robbie' Dos Santos-18

Het dossier ‘Bientu’ van loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos is af

Willemstad – Het dossier ‘Bientu’ is af. ,,Het hele onderzoek is klaar en het dossier is naar de advocaat gestuurd”, dat laat pers- en publieksvoorlichter Norman Serphos van het Openbaar Ministerie desgevraagd weten. Ondertussen doen geruchten de ronde dat er onderhandeld wordt over een schikking in de zaak; daar wilde Serphos niet op in gaan.

De advocaat van loterijbaas Robbie dos Santos – hoofdverdachte in de zaak Bientu – is Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. Hij was gisteren niet beschikbaar voor commentaar.

Mocht er sprake zijn van een schikkingsvoorstel dan zal dit de tweede poging tot een akkoord zijn. Eind juli vorig jaar was er ook sprake van het verzoek tot schikking, waarbij het schikkingsbedrag ten behoeve komt van het criminaliteitsfonds.

Het zou toen gaan om een schikking van zeker tien miljoen dollar. Wat het bedrag nu zou zijn waarmee Dos Santos de zaak zou willen afdoen, is niet bekend. De reden waarom de loterijbaas vorig jaar zou willen schikken is ook nog altijd onbekend.

Nu is het eveneens gissen waarom Dos Santos het op een akkoordje zou willen gooien. In de zaak Bientu, die in 2008 werd geopend, wordt de loterijbaas van Robbie’s Lottery verdacht van het witwassen van geld, van valsheid in geschrifte en van fiscale fraude.

Begin augustus 2012 rondde het Recherche Samenwerkingsteam (RST) het onderzoek in de zaak Bientu al af, maar daarop werd nog een aantal keer om aanvullende informatie verzocht. Continu werd een eventuele datum van de behandeling van de zaak verschoven.

Ook gisteren kon Serphos niet zeggen wanneer de zaak zal voorkomen. Er kwam schot in de zaak toen op 12 juli 2011 een huiszoeking werd verricht op vijf adressen op Curaçao en drie op Sint Maarten. Een maand later werd beslag gelegd op de banktegoeden van Dos Santos bij de UBS Bank in Miami in de Verenigde Staten.

Deze gelden, naar schatting zo’n 46 miljoen dollar, zijn afkomstig van buitenlandse vennootschappen van Dos Santos die zijn gevestigd op de British Virgin Islands.

De federale rechter in de VS besloot hiertoe na een rechtshulpverzoek van procureur-generaal (PG) Dick Piar van het OM op Curaçao. Daarop volgde een zaak, aangespannen door Dos Santos, waarin hij verzocht de beslaglegging op zijn banktegoeden in de VS op te heffen.

Hier ging de rechter niet op in. De toenmalige minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS) bemoeit zich vervolgens met de zaak. Buiten medeweten van de PG verzocht Wilsoe in een brief aan Washington de beslaglegging op te heffen.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “Dossier ‘Bientu’ af

  1. Abraham Mossel

    @ Lei, Ik heb het zware vermoeden dat je gelijk krijgt.

  2. Hoeveel miljoenen dollars heeft het onderzoek al niet gekost?
    Als nu nog een schikkingsvoorstel wordt geaccepteerd dan kunnen we het toch al tanende vertrouwen in justitie helemaal opzeggen.
    Stel dat door onoirbare praktijken ik mij 40 mio dollars toe-eigen ,
    dan betaal ik 10 of 20 mio $ als schikking /afkoop en de zaak wordt geseponeerd . Dan hou ik altijd nog 20 mio $ over van mijn illegale activiteiten. Misdaad loont in dat geval.Maar ik ben bang gezien de duistere ,onnavolgbare handel en wandel van justitie alhier dat schikking gaat volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *