DS | Cassatie in grote witwaszaak via een postagentschap in Breda

Vanuit het postagentschap aan het Heksenwiel in Breda werden in 2003 en 2004 talloze forse bedragen overgemaakt naar banken op onder meer Jamaica en Curaçao

Vanuit het postagentschap aan het Heksenwiel in Breda werden in 2003 en 2004 talloze forse bedragen overgemaakt naar banken op onder meer Jamaica en Curaçao

BREDA – De 51-jarige Ramphis R. uit Curaçao is in hoger beroep veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor het witwassen van onder meer 2,3 miljoen euro cocaïnewinst via een postagentschap in Breda.

Die straf is een half jaar hoger dan de rechtbank had opgelegd in het ruim tien jaar durende witwasonderzoek Wissel.

Advocaat Babur Beg is het niet eens met de veroordeling en legt het arrest voor aan de Hoge Raad.

Vanuit het postagentschap aan het Heksenwiel in Breda werden in 2003 en 2004 talloze forse bedragen overgemaakt naar banken op onder meer Jamaica en Curaçao.

Volgens justitie ging het om drugsgeld van hoofdverdachte Ramphis ‘Ronchi’ R., iemand met een stevig crimineel verleden op de Antillen.

De man woonde ook in de Dominicaanse Republiek. Dat land zette hem uit naar Nederland. Dat gebeurde zonder formele uitleveringsprocedure, reden voor de rechtbank in Breda om het Openbaar Ministerie (OM) aanvankelijk niet-ontvankelijk te verklaren.

R. werd na een strafeis van 2,5 jaar op vrije voeten gesteld. In 2014 veroordeelde de rechtbank hem alsnog tot 2,5 jaar cel. In hoger beroep vroeg en kreeg het OM daar deze maand een jaar extra bij. Dat heeft er mede mee te maken dat straffen voor dit soort zaken nu hoger uitvallen dan tien jaar geleden.

Advocaat Beg vindt het niet kloppen dat justitie een zwaardere strafmaat heeft gehanteerd dan gold ten tijde van het misdrijf, ruim 13 jaar geleden. Maar hij gaat ook in cassatie omdat hij vindt dat zijn cliënt niet volgens de regels is uitgeleverd en het OM zijn cliënt niet had mogen vervolgen. In de witwaszaak was ex-profvoetballer Yassin Abdellaoui ook jarenlang verdachte. Hij is uiteindelijk in 2014 vrijgesproken.

Bron: De Stem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *