Duiksector en ministerie GMN slaan handen ineen

duiksportWILLEMSTAD — De duiksector wil strengere regelgeving voor duikscholen. Dat stelt minister Ben Whiteman van Gezondheid (PS) naar aanleiding van het rapport rond het duikongeval op 19 mei vorig jaar. Binnenkort zullen de gesprekken hierover worden opgestart. Volgens Whiteman zou in een ideale situatie waarbij preventie voorop staat geen behoefte zijn aan een druktank om decompressieverschijnselen te behandelen.

Uit het obductierapport bleek dat het slachtoffer is gestikt.

“Dat betekent een gebrek aan zuurstof, wat erop zou kunnen wijzen dat de tank niet optimaal gevuld was.
Een ander aspect is dat zij te diep zijn gegaan, wat bij haar ervaring niet geautoriseerd was”

, zegt Whiteman.
Volgens de minister moeten er eenduidige regelgeving worden opgesteld die voor iedereen geldt.

“Duikscholen en -faciliteiten zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Niet iedereen hanteert dezelfde kwaliteitseisen voor wat betreft veiligheid”

, vertelt Whiteman.
Volgens hem is er behoefte onder de duikscholen om tot uniforme regels te komen die de medische veiligheid van de duiker garanderen.
De duikscholen zijn bereid hieraan mee te werken.
Het ministerie van Economische Ontwikkeling zou zich moeten buigen over de regelgeving voor de oprichting van duikscholen.

Nabestaanden
De nabestaanden van Deborah van der Woude hebben het rapport naar aanleiding van het vermeende slechte optreden van de twee uitgerukte ambulances buitengewoon gewaardeerd. Dat zegt inspecteur Gezondheidszorg Jan Huurman die het rapport heeft opgesteld.
De inspecteur heeft een bericht van de familie ontvangen waarin wordt gesteld dat het rapport een rol heeft gespeeld in het verwerkingsproces van het dodelijke ongeval.
Voor de publicatie van het rapport was er nog veel onduidelijkheid over het ongeval, die is nu opgehelderd.
Van der Woude (22) overleed op 19 mei vorig jaar bij een duiktrip.
Haar vriend en duikpartner Andy Kirchner moest voor behandeling van decompressieziekte naar Bonaire worden overgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *