Duikwereld sceptisch over druktank per 1 juni

Curaçao – De duikwereld op Curaçao twijfelt aan de belofte van overheidswege dat de decompressietank per 1 juni optimaal zal functioneren met alle experts die daarvoor nodig zijn.

Vragen over de decompressietank op Curaçao begonnen zich op te stapelen nadat afgelopen weekend een van de slachtoffers van een ernstig duikongeluk naar Bonaire moest worden gevlogen voor behandeling in een decompressietank. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de aannemer deze week de laatste hand legt aan de aanpassingen van de infrastructuur in het ziekenhuis voor de tank.

Aan het lijntje gehouden

We hebben meerdere malen gevraagd om een kijkje te mogen nemen in de decompressietank, maar we worden alleen maar aan het lijntje gehouden en er wordt heel vaag over gedaan”, vertelt Christian Ambrosi, General Manager van duikschool Ocean Encounters.  “Pas nu er weer iemand naar Bonaire moest worden gevlogen voor behandeling en er vragen worden gesteld in de media is er ineens een opleverdatum en zijn er experts onderweg.”

Expertise

Kurt Brown, duikinstructeur en mede-eigenaar  van duikschool Twin Divers, heeft er een hard hoofd in dat de tank al meteen in gebruik zal kunnen worden genomen. “Het is niet alleen een kwestie van de druktank hebben, maar er moeten ook mensen zijn die met de druktank kunnen werken, zoals een gecertificeerde Dive Medical Technician en artsen die in staat zijn om een patiënt in alle fases te begeleiden.”

Volgens Jacqueline Spencer, beleidsmedewerker van het Ministerie van Volksgezondheid, ‘zit het wel goed met de expertise’. We zijn al sinds december, toen we te horen kregen dat we de druktank van Venezuela cadeau zouden krijgen, bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden. Er komt een medisch team uit Venezuela dat onder begeleiding van de Venezolaanse medisch druktankspecialist Adolfo Gonzalez de decompressietank in het Sehos gaat bedienen.

Dat team gaat volgens Spencer ‘ook jongeren en gecertificeerde artsen trainen om de tank in de toekomst zelfstandig te kunnen bedienen en gebruiken.’

Imagoschade

Brown en Ambrosi maken zich samen met andere duikers ook zorgen over de imagoschade van Curaçao in het buitenland en zijn ‘bang dat initiatieven van de overheid de imagoschade niet een twee drie zullen opheffen’. “We willen ons in het buitenland graag neerzetten als duikparadijs, maar dit jaar alleen al zijn er al twee gevallen geweest waarin duikers naar Bonaire moesten worden gevlogen voor behandeling. Toeristen worden daardoor voorzichtiger.”

Volgens Ambrosi ‘raadt de internationale duikersorganisatie Divers Alert Network (DAN) al jaren mensen af om Curaçao als duikbestemming te kiezen.’ “Ongelooflijk want het eiland promoot juist een duikersparadijs te zijn. Ik weet me geen raad als ik in het buitenland op een beurs sta en mensen me vragen of er een decompressietank op het eiland aanwezig is. Ik schaam me om hen de waarheid te vertellen, want ik raak daardoor heel veel klanten kwijt.”

Zelfs twee brandbrieven van de Amerikaanse consul aan het Ministerie van Volksgezondheid over de onveilige situatie door het ontbreken van een werkende decompressietank op Curaçao hebben jarenlang niets uitgehaald. Dus het is eerst zien dan geloven.”

Bron: RNW/Caribiana

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *