Duitse bisdommen verbergen miljoenen euro’s

Bron: Belga

Bisdommen in Duitsland véél rijker dan gedacht

Bisdommen in Duitsland véél rijker dan gedacht

De bisdommen van de Duitse katholieke Kerk bezitten veel meer geld dan eerst werd vermoed. De bisdommen verbergen miljoenen euro’s via weinig transparante structuren, zo blijkt uit een onderzoek van het Duitse weekblad Der Spiegel dat vandaag werd gepubliceerd.
Der Spiegel wijst erop dat er al lang geen transparantie meer bestaat over de financiële situatie van de bisdommen, en dat terwijl in Duitsland ophef is ontstaan rond de bisschop van Limburg, die als bijnaam “de bisschop van de luxe” kreeg vanwege de hoge kostprijs van zijn nieuwe bisschoppelijke woning. Daarop werd aan de bisdommen gevraagd om hun patrimonium publiek te maken.

Advertentie

Enkel al in het bisdom Limburg is sinds 1948 300 miljoen euro, verkregen door religieuze belastingen, weggeleid via ondoorzichtige constructies, aldus Der Spiegel.

Het bisdom Hamburg zou volgens een woordvoerder beschikken over 156 miljoen euro aan “reserves”.

“En in de meest welvarende aartsbisdommen, die van Keulen, München en Freising, weten de financiële verantwoordelijken zelfs niet juist over hoeveel geld ze juist beschikken”

, aldus het weekblad.

In Duitsland moeten de belastingbetalers aangeven of ze katholiek, protestants of ongelovig zijn, waarop de staat 8 tot 10 procent extra belastingen heft op het inkomen van de gelovigen.
De bedragen worden vervolgens overgemaakt aan de geloofsgemeenschappen.

De 23 miljoen Duitse katholieken hebben de katholieke kerk in 2012 5,2 miljard euro opgebracht.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *