DV | Voedselschaarste duwt Venezuela in humanitaire crisis

Voedselschaarste duwt Venezuela in humanitaire crisis

Voedselschaarste duwt Venezuela in humanitaire crisis

Het parlement van Venezuela, waar de oppositie sinds kort een tweederdemeerderheid heeft, heeft de regering van de socialistische president Nicolas Maduro opgeroepen om “internationale humanitaire hulp” te vragen om een hongersnood te vermijden.

Venezuela is verwikkeld in een diepe economische crisis door de val van de olieprijzen. De oppositie ziet de onteigeningen van voedingsbedrijven en landbouwgronden door president Chavez als grote oorzaak van de huidige voedselschaarste.

Het Zuid-Amerikaanse land, dat over de grootste oliereserves ter wereld beschikt en ooit een rijke olieproducent was, is verwikkeld in een diepe economische crisis door de val van de olieprijzen. Dit vertaalt zich in een tekort aan basisproducten zoals koffie, olie of pampers, waarbij de Venezolanen ook urenlang moeten aanschuiven om voedsel te kunnen kopen en veel winkels de deuren sluiten.

Het parlement vraagt ook aan Maduro om de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in te schakelen, die een commissie naar het land moet sturen om “de risico’s voor de voedselveiligheid te evalueren”.

Volgens fractieleider van de oppositie Julio Borges heeft het chavistische regime, dat 17 jaar aan de macht was, 1.200 bedrijven onteigend, waaronder 300 voedingsbedrijven, die “vandaag niets produceren”. Dat is volgens hem ook het geval voor “het grootste deel” van de vier miljoen hectare landbouwgebied.

Om die reden roept de oppositie de regering op om “voorlopige maatregelen te nemen en humanitaire hulp te vragen bij internationale organisaties om een hongersnood te vermijden”, aldus het parlement in een document. Volgens de parlementsleden gaat het om een humanitaire crisis.

Bron: DeVilt.be

Een Reactie op “DV | Voedselschaarste duwt Venezuela in humanitaire crisis

  1. serve yourself and don’t be fooled by manipulating media.If you make use of the internet and not mere blogs from the opposition try some reading and start
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2013-03-07/venezuelans-quality-of-life-improved-in-un-index-under-chavez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *