DvhN | Ex-borstkankerpatiënte uit Grootegast organiseert retraites op Curaçao

Door Koos Bijlsma | Dagblad van het Noorden

Het resort op Curaçao, Iquana Inn | Foto: Nicolien de Kroon

Ex-borstkankerpatiënte Nicolien de Kroon uit Grootegast heeft stichting Curare opgericht. Die gaat retraites organiseren voor lotgenoten op Curaçao.

Wanneer is de eerste retraite?

,,Op 18 november hopen we met dertien vrouwen naar Curaçao te gaan. De retraite duurt drie weken. Het wordt een pilot. Afhankelijk hiervan bekijken we of we dit initiatief gaan herhalen op Curaçao. We onderzoeken nog of het mogelijk is zo’n retraite op Terschelling te houden.’’

Waarom Curaçao?

,,Vooral omdat hier sprake is van een geweldig klimaat. Dankzij de passaatwind is het er nooit benauwd warm. Je kunt er elke dag buiten zijn. De lucht is er fris en minder verontreinigd dan hier bij ons en de zee heeft een helende werking voor borstkankerpatiënten die bijvoorbeeld een chemokuur of bestraling achter de rug hebben.’’

Hoe nodig is zo’n retraite?

,,Een vrouw die borstkanker heeft, ontdekt vroeg of laat dat zij hierdoor zo is veranderd dat zij zichzelf lijkt te zijn kwijtgeraakt. Je hebt tijd nodig om weer te ontdekken wie je bent. Dat doen op afstand van thuis is fijn. De mensen die je kennen, weten namelijk vaak niet dat je veranderd bent. De retraite is bedoeld om vrouwen weer tot zichzelf en tot rust te laten komen. Helaas ben ik ervaringsdeskundige. Vorig jaar moest ik zelf aan borstkanker worden behandeld. Daarbij bemerkte ik dat de nabehandeling vaak nogal te wensen overlaat.’’

Waaruit bestaat het programma dat u aanbiedt op Curaçao?

,,We besteden vooral aandacht aan goede voeding. We werken op Curaçao met onbespoten groente en speciale kruiden. Wie dat wil, kan workshops volgen op dit gebied. Verder beginnen we iedere dag met yoga en bieden we onder andere mindfulness, haptonomie en massagebehandelingen aan. Verder is er volop gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan. Lotgenoten begrijpen elkaar.’’

Hoeveel kost deelname?

,,Het verblijf van drie weken in een appartementencomplex met zwembad op Curaçao kost 2000 euro. Dat is exclusief vliegticket en reisverzekering. Aanmelding kan sinds zaterdag en tot en met 29 juli. De eerste drie aanmeldingen zijn al binnen.’’

Bron: Dagblad van het Noorden

22 Reacties op “DvhN | Ex-borstkankerpatiënte uit Grootegast organiseert retraites op Curaçao

 1. Wim wat ik schrijft kan jij met jouw mentepollo niet begrijpen en probeert nooit meer Papiaments te schrijven dat is ook niet te doen door mentepollos.

 2. Misschien dat de totaal onbegrijpelijke posts van lieden als Drechi, Enri en niet te vergeten (wijlen?) Stanley Held te wijten waren aan deze fout op de site?

 3. Allereerst Mano bedankt (de eerste die het probleem signaleerde) en ook de redactie bedankt. Ik denk dat Fred het nu ook begrijpt. Iedereen blij!

 4. Redactie

  @Mano; Ja Mano soms is een script uitlezen en uitzoeken niet 123 gedaan, het verschil tussen /> , } zie je niet zomaar, dan moet je het uittesten op een andere site. Heeft wel wat voeten in aarde gebracht maar een , moest een } zijn. Script van 35 pagina’s even door lezen en tig keer testen. Maar de bug is er uit.

  Met vriendelijke groet,
  Redactie

 5. Het lijkt inderdaad opgelost te zijn;
  BEKLEMD beklemd, BEKEND bekend, BEKAAID bekaaid.. Joepiiiiieeee 😆
  stoute bug!

 6. Redactie

  Het is opgelost Karel, zat een bug in het script. Moet nu goed zijn.

  BEKEND en BEKLEMD : bekend en beklemd.

 7. Karel Terlingen

  Test: KKC C.P
  BEKEND
  BEKLEMD

 8. redactie curacao

  KKC commentpolis, please come in, check automatische spamwoordenlist 🙂

 9. @Fred,
  Redactie heeft er inderdaad nog niets aan gedaan, probeer het zelf maar, dezelfde 2 woorden BEKEND en BEKLEMD, maar dan met kleine letters, typen en verzenden.

 10. @Fred schreef;
  “Mano : mondend ? eindigend !
  ik ken wel : “uitmondend” maar hier niet toepasbaar.
  Maar “mondend” in deze context ???”

  Fred, ik vermoed dat je niet snapt wat er aan de hand is. Misschien kan Alerta je uitleggen wat het probleem is. Ben geen techneut, maar ik zal het iig proberen uit te leggen. Sinds enige dagen is er blijkbaar iets mis met het toetsenbord van redactie, tenminste, dat vermoed ik. Woorden als BEKEND, BEKLEMD etc, veranderen als je reactie post in woordjes als mondend, mondlemd enz. Het is mij een paar dagen geleden voor het eerst opgevallen. Alerta heeft het vandaag ook mogen ervaren. Ik schrijf nu dezelfde woorden, maar dan met kleine letters i.p.v. hoofd of blokletters. Indien er door redactie nog niets aan gedaan is (hopelijk wel..), zul je merken dat eenmaal gepost, je iets anders te lezen krijgt. Let op BEKEND, BEKLEMD; nu met kleine letters; bekend, beklemd.

 11. De Heer heeft ons de ZONdag gegeven om in de zon te gaan. Maar toen was er nog geen gat in de ozonlaag.

 12. @ericlapas schreef; “De zon beschermt tegen kanker”

  Maar de zon is ook oorzaak van huidkanker…daar waarschuwen ze de Nederlanders elke zomer voor.

 13. Mano : mondend ? eindigend !
  ik ken wel : “uitmondend” maar hier niet toepasbaar.
  Maar “mondend” in deze context ???

 14. Dank je wel, Mano. Wat aardig van je om dit toch even te melden. Ben ik weer wat meer gerustgesteld wat mijn computer betreft. Hopelijk zitten hier nu geen fouten in. Nogmaals dank!

 15. Test,
  BEkend met hoofdletters BE,
  bekend met kleine letters beKEND

 16. @Alerta schreef;
  “Nog een derde poging: “mondend”. Als dit wéér fout gaat is er iets met mijn computer aan de hand…”

  Alerta , met jouw PC is er echt niets aan de hand. Het lijkt alsof jij een schrijffout maakt, maar niets is minder waar. Redactie dient er iets aan te doen, alle oudere reacties zijn sinds een paar dagen besmet met het woordje ‘mond’. Vooral als het woorden betreft die met BE beginnen. bekend=mondend, beroemd=mondroemd, bekaaid=mondkaaid, belemmeren= mondlemmeren etc & etc. erg irritant… 😆

 17. ericlapas

  Blijkbaar is @Wim geen expert in dit onderwerp. Had even gegoogled en dan was hij achtergekomen dat;

  De zon beschermt tegen kanker

  Blootstelling aan de zon stimuleert de aanmaak van vitamine D in de huid.

 18. Nog een derde poging: “bekend”. Als dit wéér fout gaat is er iets met mijn computer aan de hand…

 19. “mondend” moet natuurlijk zijn “bekend”. Sorry voor de “slip of the pen”.

 20. Die retraite op een zonovergoten eiland lijkt mij echt niet goed! Het is bekend dat patiënten die kanker hebben of hebben gehad zéér zorgvuldig en voorzichtig moeten zijn wat de zon betreft. Het is wel een lekkere vakantie (zeker voor de organisator) maar het lijkt mij niet verstandig. Noorwegen zou inderdaad een betere optie zijn, zoals Wim voorstelt. Maar er zijn natuurlijk dichter bij huis nog veel meer geschikte plekken te bedenken. Dit zou ik persoonlijk nooit doen of iemand aanraden.

 21. Drechi pa bosnan Tur

  Ze kan toch moeilijk haar patienten blootstellen aan negatieve “Makamba Pretu’s”, toch?
  Nee Wim…. Er zijn mensen die wel positief in het leven staan. Die weten tenminste wat goed is….
  Fijn he?

 22. Met die Zon zou je meer kanker krijgen vind ik. Waarom niet naar Noorwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *