Een of meer nieuwe politieke partijen in de maak

Pais wacht op Cleopa WILLEMSTAD — De geruchten over de oprichting van een of meerdere politieke partijen die op 19 oktober aan de verkiezingen deelnemen, worden met de dag sterker. In de wandelgangen wordt steevast de naam van Steven Martina, zoon van MAN-oprichter Don Martina en huidig bestuursvoorzitter van verzekeringsmaatschappij Fatum, genoemd als de belangrijkste stuwende kracht achter één van deze partijen.

Het lukte deze krant om vanochtend, net voor het verstrijken van de deadline, Martina even te spreken, maar hij was niet in staat op de vragen in te gaan.
Al tijden gaan er geruchten dat Martina, samen met anderen, bezig zou zijn een nieuwe politieke partij op te richten. Hiervoor zouden zeker drie bestaande partijen zijn benaderd om over een verregaande vorm van samenwerking te praten. Maar onder andere de positie van nummer één op de kandidatenlijst vormde steeds een breekpunt.
Eind vorige week zou dan uiteindelijk de knoop worden doorgehakt voor de oprichting van een nieuwe politieke partij.
Naast Martina moeten nog enkele aansprekende namen op de lijst komen. De nieuwe partij werpt zich meteen op als het alternatief voor de komende verkiezingen.
Over de oprichting van meerdere politieke partijen wordt hevig gespeculeerd. Namen die continu rondzingen die mogelijk tot of een van deze nieuwe partijen of een bestaande partij zullen toetreden, zijn naast Martina die van Eugene Rhuggenaath, Eugene Cleopa en Rene Rosalia.

PKU
In politiek Willemstad werd vanochtend ook de naam gemeld van een nieuw op te richten politieke partij. De Pais Kòrsou Uní (PKU), die zou moeten ontstaan uit de samenwerking tussen de PAR, PNP en Pais.
Maar vanochtend spraken vertegenwoordigers van deze drie partijen het verhaal, dat in een lokaal ochtendblad werd gemeld, tegen.

Volgens PAR-voorzitter Zita Jesus-Leito klopt er niets van.
Ik weet van niets en heb er ook niets van gehoord. Maar dit sluit niet uit dat samenwerking iets goeds zou zijn.”

Humphrey Davelaar, de politiek leider van de PNP, spreekt ook tegen dat zijn partij deel zou uitmaken van de nieuwe partij in oprichting.
Volgens hem is hier niets van waar.
Hij benadrukt dat de PNP onder de eigen naam en met de eigen partijkleuren aan de verkiezingen zal deelnemen. Davelaar wijst erop dat de PNP wel continu benaderd wordt door groepen en individuen die de partij op een of andere manier willen bijstaan.
We zijn bereid om met groepen samen te werken die onze ideologie, filosofie en normen en waarden delen. Op dit moment zijn wij met een aantal van deze groepen in gesprek.” Davelaar was niet bereid om meer informatie te verschaffen over deze groepen.

Ook Mike Franco, voorzitter van Pais, ontkent dat er gesprekken gaande zouden zijn met de twee eerder genoemde partijen. Hij geeft wel aan dat zijn partij officieel om de tafel heeft gezeten met het onafhankelijk Statenlid en voormalig MAN-lid Eugene Cleopa.
De partij is op dit moment in afwachting van een antwoord van Cleopa.

Dit was bij het sluiten van deze krant nog steeds niet binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *