30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 20:15

‘Eén van de maatregelen: Uitkammen van wijken’

Drugsvangst-tijdens-controle-Domi-Abou-300x199
‘Eén van de maatregelen: Uitkammen van wijken’

WILLEMSTAD — Naar aanleiding van het fatale schietincident bij de luchthaven dinsdagavond zijn er diverse direct ingaande maatregelen getroffen. Zo zijn agenten van de Koninklijke Marechaussee sinds woensdagochtend bij het vliegveld ingezet. Daarnaast wordt hard gewerkt aan diverse juridische aspecten om ook andere strengere maatregelen uit te kunnen voeren, zoals het uitkammen van wijken. Dat legde minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) gistermiddag uit tijdens de wekelijkse persconferentie bij Fort Amsterdam.

De agenten van de Koninklijke Marechaussee zijn ingezet omdat het fatale incident bewijst dat het management van de luchthaven de beveiliging daar niet aankan, zoals eerder werd verzekerd, aldus Navarro. Ondersteuning van de Marechaussee bij het vliegveld werd eerder door experts afgeraden, om te voorkomen dat toeristen een slecht beeld krijgen van het eiland, legde de minister verder uit.

Naast Navarro waren ook premier Ivar Asjes (PS), de ministers Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (PNP), José Jardim van Financiën, Stanley Palm van Economische Ontwikkeling en interim-directeur van CTB Hugo Clarinda aanwezig bij de persconferentie.

Navarro herhaalde gistermiddag niet in details te kunnen treden over de getroffen maatregelen. Hij heeft wel meer duidelijkheid verschaft over wat de bevolking te wachten staat en zal aanstaande maandag een persconferentie houden samen met het Openbaar Ministerie en de politie, waarbij hij nog meer informatie zal geven over de maatregelen.

De autoriteiten werken al enige tijd hard aan strenge maatregelen die getroffen moeten worden ter bestrijding van de stijgende criminaliteit. Die maatregelen zouden volgende week in werking treden, aldus de minister. Maar na het fatale incident is besloten om bepaalde maatregelen direct in te voeren, zoals preventief fouilleren bij de hotspots en het uitkammen van wijken. En dat is ook wat er de komende tijd, tot eind december van dit jaar zal gebeuren, aldus de minister.

Bendes

Navarro heeft eerder al bekendgemaakt dat de autoriteiten meer informatie hebben gekregen over de hotspots op het eiland, door middel van de resultaten van de criminaliteitsbeeldanalyse (CBA), die ook de bendes op het eiland in kaart heeft gebracht. Het preventief fouilleren bij de hotspots in het bijzonder, zal geïntensiveerd worden en daarnaast is het ook de bedoeling om woningen binnen te treden voor onderzoek. De autoriteiten zullen ook operaties uitvoeren die betrekking hebben op de Bob-wet. Dit allemaal is al mogelijk, maar kan niet zomaar uitgevoerd worden, aldus Navarro. Daarom wordt hard gewerkt aan de juridische aspecten en zullen de betrokken instanties om de tafel moeten, om details over deze acties te bespreken. De bevolking zal dus aanstaande maandag ingelicht worden hierover.

Navarro is zich er wel van bewust dat de capaciteit van de politie vergroot moet worden, om optimale uitvoer te kunnen geven aan de getroffen maatregelen. Volgens de minister zijn de agenten van het politiekorps gemotiveerd, maar zij hebben wel ondersteuning nodig. De agenten van het Vrijwilligerskorps Curaçao en de Curaçaose Militie zullen in verband hiermee de KPC-agenten bijstaan.

Daarnaast is om zachte militaire bijstand verzocht. “Het inzetten van militairen is noodzakelijk”, aldus de minister. Navarro heeft eerder een verzoek hiervoor ingediend, maar dat verzoek werd standvastig geweigerd, voegde hij eraan toe.

De minister overweegt tevens om de noodtoestand af te kondigen als blijkt dat de getroffen maatregelen niet helpen. “Dan zal ik om harde militaire bijstand verzoeken en zal er een toque de queda, oftewel een avondklok, ingevoerd worden.”

De autoriteiten werden tijdens de persconferentie bekritiseerd om het feit dat er niets is gedaan met de van CBA verkregen informatie over bendes en hun leden. Informatie waarover ook de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) beschikte. Zo wist de CID dat er plannen waren om de bij de luchthaven doodgeschoten man Erwin ‘Jais’ Juliana uit Buena Vista te vermoorden. Volgens de minister was de man echter niet op het eiland. “Wij wisselen informatie over criminelen uit (over vluchten et cetera) met Nederland en niet met Duitsland, dus wisten de autoriteiten niet dat de man zich in Duitsland bevond en onderweg was naar Curaçao. Dat zal veranderen.”

De minister herhaalde dat de autoriteiten niet zomaar kunnen optreden. “Dat iemand staat geregistreerd als lid van een bende, betekent niet dat die persoon zomaar opgepakt kan worden en opgesloten.” Het is daarom belangrijker om een diepgaand onderzoek te doen, voordat de politie overgaat tot aanhouding van de verdachten. Het enige wat telt is wat het Openbaar Ministerie voor de rechter kan bewijzen, benadrukte de minister.

Bron: Amigoe

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties