28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

EenVandaag | “Onderkoning” Curaçao voor de rechter

HomeMediaAlgemeen nieuwsEenVandaag | “Onderkoning” Curaçao voor de rechter

Floris Prenger


In Willemstad staat Emsley Tromp deze week voor de rechter. De oud-directeur van de Centrale bank van Curacao en Sint Maarten wordt verdacht van een miljoenenfraude. De zaak tegen de “onderkoning”, zoals ie op het eiland wordt genoemd is onderdeel van een grootschalig onderzoek naar witwassen en corruptie.

Emsley Tromp bestuurde sinds 1991 de Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten en groeide uit tot een van de machtigste mensen op de Nederlandse Antillen, maar werd recent ontslagen. De strafeis van het Openbaar Ministerie is opvallend. Er wordt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist en een taakstraf van 240 uur. Ook kiest het OM voor een forse geldboete. Tromp zou maar liefst tien miljoen Antilliaanse guldens moeten betalen, omgerekend bijna vijf miljoen euro.

Verzekeraar Ennia

Een andere zaak waarin de naam van Tromp wordt genoemd is de overname in 2007 van verzekeraar Ennia, een van de grootste verzekeraars op de Antillen. Het bedrijf kwam dat jaar in handen van de Iraans-Amerikaanse zakenman Hunshang Ansary. Volgens journalist Vasco van der Boon van het Financieele Dagblad heeft Ansary 570 miljoen euro onttrokken aan Ennia, zegt van der Boon. “Meer dan driekwart van de reserves, van die op zich solide verzekeraar, besteedde Ansary aan vestzak-broekzaktransacties met zijn eigen dochterondernemingen.”

Het geld zou gebruikt zijn voor investeringen in twee bedrijven van Ansary. Emsley Tromp heeft deze transacties volgens Van der Boon goedgekeurd. De Centrale Bank van Curacao en Sint-Maarten is verantwoordelijk voor het toezicht op financiële instellingen. Maar door de transactie is de dekkingsgraad van Ennia in het geding. Veel inwoners van het Sint Maarten zijn verzekerd bij deze maatschappij en maken zich zorgen over de liquiditeit. Is er genoeg geld in kas om de schade te dekken? EenVandaag vroeg Ennia om een reactie, maar de verzekeraar liet na onze email niets meer horen.

Politiek

In Nederland wordt de rechtszaak met grote interesse gevolgd vanuit de Tweede Kamer. SP’er Ronald van Raak vindt dat: “ er door verzekeraar Ennia financieel gesjoemeld wordt, De dekkingsgraad, het vermogen om uiteindelijk verzekeringsgeld te kunnen uitkeren, slaat eigenlijk nergens op”.

VVD-kamerlid Bosman vindt het daarnaast zorgelijk dat Nederlandse bedrijven zaken doen met partijen op de Nederlandse Antillen. Hij neemt KPMG als voorbeeld. “Over KPMG maak ik me echt wel zorgen. Zo is er een apart onderdeel KPMG – Carib, maar dat is wel een onderdeel van het hele KPMG. Ik maak me zorgen dat het toezicht lang niet altijd even scherp is.”

KPMG reageerde hierop als volgt: “KPMG Dutch Caribbean is een onderdeel van KPMG International. Binnen dit netwerk gelden stringente spelregels, onder meer op het gebied van kwaliteit. Deze worden door KPMG International periodiek getoetst.”

Bron: EenVandaag

6 reacties

  1. hij gedroeg zich als een onderkoning en verzamelde duurbetaalde ja knikkers om zich heen.
    kreeg ruim 2 x het jaarsalaris dan de directeur van de NL bank en ook vand de Duitse bank.
    dus had zichzelf financieel op een voetstuk gezet…
    schandalig dat dit soort figuren dit straffeloos hebben kunnen doen.
    het is goed dat hij aangepakt wordt…

  2. Naar mijn inzien is de OM veel te laat met de arrestatie vanEmsley Tromp.hr.Magno Wiels had voordat hij vermoord werd al deze zaken over hr.Emsley Tromp bekent gemaakt.Nederland wist ervan maar grijp nu pas in,waarom? was hr.E.Tromp in dienst van Nederland? Dat had hr.M.Wiels ook voorspeld wanneer je niet meer nodig bent arresteren ze jouw.De miljoeinen voor de referendum SI I NO matie

  3. Een tendentieus stukje van EenVandaag. “Onderkoning” wordt natuurlijk enkel gebezigd door degenen met ‘oud zeer’. Clarence Thomas zou wat nu met Emsley Tromp gebeurt als volgt beschrijven; “it is a high-tech lynching for uppity blacks who in any way deign to think for themselves, to do for themselves, to have different ideas”.

    Het artikel in de FD van 10 juni 2016 waarnaar verwezen wordt is ook te lezen via onderstaand link. Het geeft aan hoe Ennia, via Ohra en Delta Lloyd, in 2007 in handen van de Parman Capital Group van Ansary kwam. “Ennia was ook in Nederland groot, tot het in 1983 met Ago fuseerde tot Aegon. De handelsnaam Ennia bleef daarna alleen in de Caraïben gehandhaafd”. De verslagevers van FD baseren zich op een “een geheim DNB-rapport dat is ingezien door het FD” en besluiten met te stellen dat “De CBCS beroept zich op geheimhouding. De bank claimt wel dat de DNB-kritiek op Ennia in goede samenwerking met haar is opgesteld”.

    Dit is mogelijk de achtergrond voor de inval bij Ennia deze week en een koppeling naar CBCS en Tromp.
    http://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/13785-uithollen-ennia-absurd

  4. Salaris van Tromp: 800,000 euro, oftewel 1,600,000 gulden.

    Waanzin ten top.

    Benieuwd wat Taco Tara Asjes en Zus de Lannoy, politiek benoemingen door Tromp, maandelijks mee naar huis nemen.

  5. Gelukkig is de jaarrekening goedgekeurd door Baker Tilly, alias de afvalbak van de Big Four.

    Accountantsverklaring afgegeven door een bij KPMG mislukte RA, die daar weg moest nadat hij door de tuchtrechter was veroordeeld.

    Voor grove fouten bij de controle van… jawel, een verzekeringskantoor.

  6. Blijf het vreemd vinden dat topverdieners als Emsley Tromp maar ook de grote Girobank graaiers Eric Garcia en Stephen Capella hun goede naam volledig te grabbel gooien omdat ze alsmaar op zoek zijn naar meer en nog meer geld.

    Tromp en Garcia waren al met pensioen, maar Capella heeft zijn hele carriere vernietigd nu hij nergens meer aan de bak kan.

    Behalve als lid van de Raad van Toezicht van het ziekenhuis natuurlijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties