29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

EenVandaag | Ravage Sint Maarten, wat kan Nederland doen?

HomeMediaEenVandaag | Ravage Sint Maarten, wat kan Nederland doen?
De landingsbaan van Sint Maarten | Koninklijke Marine

Langzaam maar zeker wordt duidelijk welke verwoesting orkaan Irma heeft aangericht op Sint Maarten. De situatie op Sint Eustatius en Saba lijkt minder ernstig. Communicatie verloopt nog steeds moeizaam omdat stroom en internet eruit ligt.

Het ziekenhuis en vliegveld zijn in slechte staat en Nederland heeft al militairen en goederen gestuurd. Wat kan en moet Nederland doen?

“Mijn vrouw en ik hadden de stille hoop dat het minder erg zou zijn, maar de kern van de orkaan is over het eiland gegaan. Toen we dat hoorden wisten we, dit is een disaster,” aldus John Leerdam, voorzitter van de Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN). “Het vliegveld is weggevaagd, de haven is niet bereikbaar. Het eiland draait op toerisme en trekt 1,7 miljoen toeristen per jaar. Verschillende hotels zijn totaal kapot.’’

Volgens Bas Roorda, oud hoofd financiën op Sint Maarten, is het eiland financieel en economisch absoluut niet bestand tegen een orkaan als deze. “Hier komt het eiland niet zomaar bovenop. Sint Maarten heeft geen reserves om een ramp als deze op te vangen. De Nederlandse overheid moet bijspringen, dat staat ook in het statuut van het koninkrijk. De verschillende landen moeten elkaar bijstand verlenen in geval van nood. Nederland doet dit nu ook met de militairen en de goederen die er heen gestuurd zijn, maar er zal nog meer nodig zijn.”

Ook Leerdam hoopt dat Nederland de handen ineen slaat met Sint Maarten. “We moeten even alle politieke dingen aan de kant schuiven en zeggen: het gaat over onze burgers in dit koninkrijk. Als er iets in Nederland gebeurt, in welke stad dan ook, dan zie je ook voorbeelden van vroeger dat er collectes worden gehouden op de eilanden.”

Hoe zit het ook alweer precies?

Zes eilanden in het Caribisch gebied maken deel uit van ons koninkrijk. Dat zijn Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, Bonaire, Aruba en Curaçao. Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn bijzondere gemeenten binnen Nederland. Aruba is al langer een zelfstandig land binnen ons koninkrijk. Sinds 2010 zijn ook Sint Maarten en Curaçao zelfstandige landen maar wel onderdeel van het koninkrijk.

Roorda wijst er op dat de eilanden Sint Eustatius en Saba kwetsbaarder zijn dan we nu denken. “De schade lijkt misschien mee te vallen, maar Sint Eustatius en Saba zijn voor hun aanvoer compleet afhankelijk van Sint Maarten. Zo lang de infrastructuur op Sint Maarten niet hersteld is, komt er op Sint Eustatius en Saba geen voedsel binnen en kan niemand die eilanden verlaten.”

Geen contact

John Sandifort en Cyriel Pfennings-Richardson komen beiden van Sint Maarten, maar zijn na hun studie in Nederland blijven wonen. Zij hebben vannacht en vanochtend hun familie gesproken, maar veel studenten uit Sint Maarten krijgen nog altijd geen contact en zijn erg bezorgd. John en Cyriel proberen via social media iedereen met elkaar in contact te brengen, en zijn bezig om een website op te zetten waar geld ingezameld kan worden. “Het Rode Kruis en andere instanties zijn er voor het korte termijnwerk, wij willen ons ook richten op de lange termijn. Al maken we ons nu vooral druk om de nieuwe orkanen die die kant op gaan. Mensen hebben geen onderdak, Sint Maarten heeft geen schuilkelders. Waar moeten deze mensen heen met een nieuwe orkaan?”, vraagt Cyriel zich af.

Bron: EenVandaag

7 reacties

  1. Ik denk dat St. Maarten, Nederland erg dankbaar moet zijn. Het verbaast mij dat in de regio zelf niets gedaan wordt om buurtlanden te helpen. De vraag is wie helpt de andere arme kleine eilanden? Ze zeggen weleens een goede buur is beter dan een verre vriend maar wat heb je aan deze waardeloze buren?

  2. St Maarten is een autonoom land en dat verdient alle respect voor de autonomie van het eilandsbestuur. De regering weet als geen ander wat er nodig is, kennen de omstandigheden en kunnen de hulpvraag heel specifiek en gericht formuleren. Daarop kunnen landen als (eventueel) Nederland dan ook reageren. Juist in deze barre tijden kan de regering van St Maarten laten zien dat ze het land kunnen besturen en in staat zijn de belangen te behartigen van de bevolking die hen heeft gekozen. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties