EenVandaag | Venezuela steeds verder verstrikt in crisis


Venezuela raakt steeds verder verstrikt in diepe crisis. Het kwam zelfs tot een gewelddadige confrontatie aan de grens dit weekend. In buurland Colombia wordt op dit moment zelfs gesproken over wél of niet militair ingrijpen in het land.

De humanitaire crisis wordt alleen maar groter. De inwoners van het land gaan al lange tijd gebukt onder hongersnood, hyperinflatie en een gebrek aan zorg en medicijnen. Op dit moment zijn er al meer dan drie miljoen Venezolanen het land ontvlucht. De verwachting is dat dit aantal alleen maar verder toe zal nemen als er niet snel een einde komt aan de kritieke situatie.
Crisis raakt ook Nederland

Veel vluchtelingen komen in Colombia terecht, maar een ander deel probeert het ook via zee. En daar komt ook Nederland in beeld. De eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire liggen dichtbij het vasteland van Venezuela. Vooral Curaçao worstelt met deze vluchtelingen. Een groot deel van hen wordt opgepakt en gevangen gezet of gaat de illegaliteit in.

Gewelddadige confrontatie

Hulporganisaties en de oppositie verzamelen hulpgoederen bij Cúcuta aan de Colombiaanse grens, maar ook deze grensovergang heeft president Maduro afgesloten. Het afgelopen weekend ging het hier helemaal mis toen Venezolaanse demonstranten probeerden om de hulpgoederen alsnog te bereiken. Met het ingrijpen van de veiligheidstroepen van Nicolas Maduro liep het uit tot een veldslag.

Correspondent Nina Jurna is in Cúcata en merkt dat de situatie daar nog zeer altijd gespannen is. “Dit komt vooral omdat er naar schatting 2000 tot 3000 Venezolanen hier nu vastzitten. Zij willen doorgaan met de strijd. Wat er nu gaat gebeuren hangt heel erg af van de uitkomst van de bijeenkomst vanavond van de Lima groep.” De Lima groep bestaat uit regeringsleiders van dertien Latijns-Amerikaanse landen plus Canada en zij streven naar een vreedzame oplossing voor de crisis in Venezuela. Daar zal besloten wat de volgende stappen zullen van de crisis. “Sinds zaterdag is de crisis absoluut dichterbij een gewapend conflict”, zegt Jurna.

Bron: EenVandaag

13 Reacties op “EenVandaag | Venezuela steeds verder verstrikt in crisis

 1. Respect voor de comment polis, want het is inderdaad tijdrovend vrijwilligerswerk, en niet al te leuk werk wanneer je door de epistels van Beflapas en Mano heen moet.

  Ben het niet altijd met hem of haar eens, hij/zij heeft weinig gevoel voor humor, maar dankzij de comment polis behoud KKC enig niveau en wordt geen watering hole voor schreeuwlelijkers.

  Thumbs up for the comment polis.

 2. Commentpolis

  @Hoedanook: in uw comment stonden woorden die door de Commentpolis (meervoud) niet geaccepteerd worden.

  De reden waarom niet meerdere talen gebruikt mogen worden moge duidelijk zijn.
  En voor uw geruststelling, daar zit papiamento ook bij.

  Daarbij, als het “storen aan comments” een criterium voor mij zo zijn om e.e.a. te verwijderen, dan zou het een verdomd leeg forum zijn.

  Voorts is het de opzet van deze Commentpolis om meer zichtbaar te zijn.
  De moeite die ik had met de “vorige” Commentpolis was, dat comments én de naam van de schrijver werden verwijderd.
  Dit gebeurt nu nog, echter af en toe, als e.e.a. dreigt te ontsporen, zal de Commentpolis zichtbaar reageren.

  Het modereren is overigens liefdewerk oud papier. Om door mij niet begrepen buitenlandse talen telkenmale door Google translate te halen (wat overigens ook niet goed werkt), is mij te veel werk.

  Helaas voor u betekent handhaven van forumregels bij mij, dat die forumregels gehandhaafd worden. Een van die regels is: geen niet door mij gesproken talen op dit forum.

  M.v.g.

  Commentpolis

 3. Mooie reactie ‘commentpolis’, to be continued😊

 4. Zoals te verwachten, gezien de content en wijze van deze forum-handhaving, is mijn reactie op en door @Commentpolis verwijdert. “Tegen de spelregels” wordt er gezegd. Wij laten dat aan zijn/haar oordeel. Echter, zodra de moderator (@Commentpolis), door eigen toedoen, onderwerp wordt van de discussie, is hij/zij niet goed bezig. Van de @Commentpolis mag vandaag de dag minstens worden verwacht dat hij/zij meerdere talen begrijpt (tegenwoordig met technologie ook erg eenvoudig) en in staat is en tevens bereid is om zorgvuldig met cultuurverschillen om te gaan. Handhaven van forumregels betekent niet dat iedereen zich aan het niveau van de KCC-commentpolis dient te schikken.

  Tijdens de laatste ‘Oscars’ maakte komediant Trevor Noah een grap in Xhosa (zijn eigen dialect). Weinig toeschouwers begrepen de grap, het was ook voor ‘eigen’ publiek, maar daarmee begon de beweging: #KodwaAbayaziNdiyaXoka

  Wij zullen voortaan ook de ‘#-tag’ gebruiken. Hoeft @Commentpolis zich niet aan te ‘storen’.

 5. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 6. Commentpolis

  @Hoedanook: ik “probeer” helemaal niets te limiteren.
  Ik limiteer!
  De reden: daar ik niet alle talen machtig ben en hier toch de commentpolis moet uithangen, mogen hier alleen talen gebruikt worden die ik spreek.

  Spreek ik de taal niet, dan staan in die reactie voor mij per definitie de woorden “mondi monkey” in die andere taal. Je weet waar daarmee gebeurt.

  Capice?

 7. Bedankt Jan, we drinken een biertje samen bij het carnaval.

 8. Mensen, ik ben terug.

  Henk had eigenlijk toch wel gelijk.

 9. @Henk of Wim,
  Nogmaals spreek voor jezelf.
  Over karnaval gesproken. Inderdaad de conferentie door de Katholieke Kerk over kindermisbruik, waarbij de kerk voor het eerst toegegeven heeft dossiers te hebben vernietigd, had ook aandacht kunnen/moeten krijgen.
  En aan de KKC-redactie, die het aantal talen dat op deze forum gebezigd wordt probeert te limiteren, is het nieuws dat de studie ‘Nederlands’, door gebrek aan studenten, aan universiteiten in Nederland bijna niet meer mogelijk is, waarschijnlijk ook ontgaan. Onlangs besloot de VU ook om deze studie te stoppen. Eenzelfde trend is doet zich ook voor voor Duits, Frans, Italiaans.

 10. @Henk
  Je spreekt absoluut niet namens mij!!
  Mij irriteer mij al langere tijd aan dit soort commentaar wat absoluut niets toevoegt en het lekker onder aliassen schrijven zoals een Trui, Maurice, Wim etc.
  Mijn voorstel redactie: schaf het schrijven van commentaar af, want klaarblijkelijk zijn er een aantal figuren die niet met deze vrijheid kunnen omgaan en hun frustgraties hier botvieren.
  Ikzelf zal mij in iedergeval vanaf heden niet meer laten horen op dit forum.

 11. Heb begrepen dat er inderdaad ander nieuws is, bijvoorbeeld Spike Lee wint een oscar en R Kelly beschuldigd van seks met minderjarigen.

 12. Blijkbaar lapt de redactie van KKC de wens van alle KKC lezers, een Venezuela vrije week, aan haar laars.

  Het is carnaval mensen!

 13. Wij weten allemaal dat het crisis is en Venezuela maar er moet toch ergens een beauty salon of een kapster te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *