Eerste kamer | Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) van start

IPKO mei 2018 Den Haag | Hans van Kouwenhoven

Een delegatie van de Eerste en Tweede Kamer neemt van dinsdag 8 januari tot en met vrijdag 11 januari 2019 deel aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) op Sint Maarten. De centrale thema’s voor dit IPKO zijn de onderlinge samenwerking, recente ontwikkelingen in Venezuela, het voorstel van Rijkswet Koninkrijksgeschillen en structurele verkiezingswaarneming.

Het IPKO is de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk en vindt doorgaans twee keer per jaar plaats, afwisselend in Nederland en op een van de eilanden. Voorafgaand aan het IPKO heeft de delegatie op maandag 7 januari Sint Eustatius bezocht. Na afloop van het IPKO gaat de delegatie op zaterdag 12 januari naar Saba voor een aantal werkbezoeken. Tijdens het IPKO vergaderen delegaties van de Staten-Generaal en van de Staten van Aruba, van Curaçao en van Sint Maarten onder voorzitterschap van de Statenvoorzitter van Sint Maarten, mevrouw Sarah Wescot-Williams, over belangrijke thema’s die alle landen van het Koninkrijk aangaan.

Venezuela, samenwerking en verkiezingswaarneming

Op dinsdag 8 januari gaat het IPKO onder meer over de politieke en maatschappelijke situatie in Venezuela en de mogelijke gevolgen hiervan voor het Caribische deel van het Koninkrijk. Woensdag 9 januari staat in het teken van de onderlinge samenwerking. De parlementariërs discussiëren in kleine groepen over het Statuut voor het Koninkrijk en ze bespreken plenair het voorstel van Rijkswet Geschillenbeslechting. Ook brengen ze een bezoek aan de vuilopslag van Sint Maarten. Op donderdag staat onder meer een notitie over onderlinge verkiezingswaarneming op het programma. Dit vloeit voort uit een eerste bespreking hierover tijdens het vorige IPKO.

Samenstelling van de delegatie

Eerste Kamer

Helmi Huijbregts-Schiedon (VVD)

Sophie van Bijsterveld (CDA)

Peter van Dijk (PVV)

Tweede Kamer

Jan Paternotte (D66, delegatieleider)

André Bosman (VVD)

Machiel de Graaf (PVV)

Chris van Dam (CDA)

Antje Diertens (D66)

Nevin Özütok(GroenLinks)

Ronald van Raak (SP)

Attje Kuiken (PvdA)

Bron: Eerste kamer

3 Reacties op “Eerste kamer | Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) van start

  1. OM zou Menki Rojer toch gaan onderzoeken wegens zijn geweld uitspraken?

    Maarja van het OM hoor je daarna weer niets.

  2. Wie neemt dit gebeuren serieus wanneer je weet dat Menki Rojer deelneemt?

    Dat is zo’n grote nietsnut dat zelfs Alvin Daal hem niet bij Bureau Post zou neerzetten. En die heeft daar wat bagger neergezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *