Eerste stap quick scan genomen

wapen St. MaartenPhilipsburg – De eerste stap om een eigen quick scan uit te voeren is door de regering van Sint Maarten gezet. De Raad van Ministers van het eiland heeft dinsdag een decreet getekend waarin de aanzet wordt gegeven tot een eigen integriteitscommissie openbaar bestuur.

Advertentie

De opzet van het decreet is verstuurd naar de gouverneur van Sint Maarten, Eugene Holiday, maar vooralsnog is de Raad van Ministers in afwachting van een handtekening van Holiday.
Toch maakte minister van Justitie Dennis Richardson, gisteren het initiatief al bekend.
Volgens de minister is het nodig het publiek inzicht te geven in belangrijke aspecten van het onderzoek dat is geïnitieerd door de regering van Sint Maarten.
In het decreet wordt vermeld dat de commissie bestaat uit maximaal zes leden.
Er worden in het decreet drie leden voorgesteld:

  1. Jacob de Wit,
  2. Jan Beaujon en
  3. Richard Gibson.

Zij zullen vervolgens die andere onafhankelijke leden binnen één of meerdere landen van het Koninkrijk der Nederlanden moeten vinden om de commissie compleet te maken.
Premier Sarah Wescot-Williams zal toestemming moeten geven voor deze overige drie leden.
De commissie is belast met het onderzoek, de rapportage en aanbevelingen als het gaat om de integriteit van openbaar bestuur van Sint Maarten.
Om deze rapportage te kunnen maken zal de commissie onder andere onderzoeken hoe de verschillende sectoren van de overheid functioneren.
Ook wordt onder de loep genomen welke sectoren kwetsbaar zijn voor corruptie.
Eveneens zal worden onderzocht of er daadwerkelijk corruptie bestaat binnen het openbaar bestuur.
De integriteitscommissie openbaar bestuur heeft drie maanden de tijd om haar eerste tussentijdse rapport in te leveren, het eindrapport moet binnen een half jaar klaar zijn.
Dit eigen onderzoek is volgens premier Wescot-Williams voldoende om de integriteit van Sint Maarten te onderzoeken.
Zij verwerpt dan ook het verzoek van de Rijksministerraad (RMR) aan gouverneur Eugene Holiday om een onderzoek te beginnen naar de integriteit van het openbaar bestuur.
Eerder noemde de premier dit verzoek van de RMR zelfs ‘illegaal’.
Naast deze twee onderzoeken zal er binnenkort nog een derde onderzoek beginnen, indien de regering van Sint Maarten financieel overeenstemming bereikt met Transparency International over een te houden National Integrity System Assessment.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *