Eerste storting voor gratis onderwijs onwettig

money-backWILLEMSTAD — De 10 miljoen gulden die Refineria di Kòrsou (RdK) vorig schooljaar voor ‘enseñansa liber’ (gratis onderwijs) heeft overgemaakt aan Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) is in strijd met het dividendbeleid van overheidsbedrijven.
RdK kan geen dingen betalen voor de overheid, wel kunnen overheid-nv’s dividend uitkeren. Dat zegt Eric Newton, lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van RdK.


De overheid heeft vorig jaar 17 miljoen gulden voor de uitvoering van het project ‘gratis onderwijs’ begroot.
Het restantbedrag voor de bekostiging van het schoolgeld en boeken voor leerlingen van het voortgezet- en beroepsonderwijs werd later via dividenduitkering aan de overheid bekostigd. Eerder zette het interim-kabinet alle betalingen van RdK stop.
Er zou geen besluit van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) zijn waaruit blijkt dat het bedrag van 10 miljoen gulden als interim-dividend uitgekeerd kon worden aan SSC.
Ook het College financieel toezicht (Cft) keurde de constructie voor de financiering van gratis onderwijs niet goed, omdat deze niet strookt met de beginselen van good corporate governance. Voor het afgelopen schooljaar werden 27.865 kinderen aangemeld.
Maar in totaal kwamen er 34.000 kinderen in aanmerking voor gratis onderwijs.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *