Eerste vergaderweek Staten na reces

 Door: Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst vergaderingen VDC Staten reces Pueblo Soberano PAR NIEUWS Curaçao  hamer style=float:left;margin right:10pxCURAÇAO – De Staten beginnen de komende week weer met de eerste vergaderingen na het zomerreces. Begin van de week worden vooral de punten van Pueblo Soberano besproken en vrijdag is gereserveerd voor agendapunten van de PAR, waaronder het punt ‘Het bestaan van kabinet Schotte.’

De grootste oppositiepartij vroeg in de eerste week van augustus een Statenvergadering aan met het voornemen een motie van wantrouwen in te dienen. De fractie wil namelijk de regering naar huis sturen en een interim-regering vormen. De vergadering van 7 augustus werd echter afgelast.

Punten
De Staten heeft vrijdag 24 augustus een volgeboekte agenda. Zo komt eerst het punt van de PAR ‘Bespreking over het voortbestaan van Kabinet Schotte tegen de regels van de Staten en democratie in’ ter sprake. De partij wil ook de positie van de Staten wat betreft ‘de chaos rond de invoering van het gratis onderwijs’ en ook wat betreft ‘de verwarrende situatie die demissionair premier Schotte heeft veroorzaakt binnen de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)’ vaststellen.

VDC
Drie maanden geleden werden de werknemers van VDC naar huis gestuurd zodat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een reorganisatie kon doorvoeren. “Het is nu drie maanden later en we weten niets over de werknemers die thuiszitten”, stelt PAR. “We weten niet of de VDC zelfstandig kan opereren of dat de AIVD het werk blijft doen. Het parlement heeft geen verslag ontvangen over de status van de reorganisatie en ook het jaarverslag over 2011 hebben we niet gezien.”

Aardgas
De PAR is niet de enige met een stapel agendapunten. Ook Pueblo Soberano heeft een aantal agendapunten ingediend, waaronder het onderwerp ‘De bemoeienis van Nederland wat betreft onze natuurlijke aardbronnen en de verzekering dat deze bronnen ten goede komen van Curaçao’. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels doelt hiermee op de aardolie en aardgas, die zich in de wateren van Curaçao zouden bevinden. De partij maakte onlangs zelfs een documentaire genaamd ‘Ta Basta’, waarin Nederland wordt beticht van het azen op de aardolie en aardgas bij Curaçao.

Resolutie
De eerste vergaderweek van de Staten wordt maandag afgetrapt met Plataforma di Asosashon di Penshonadonan. Het platform nam 17 juli een resolutie aan om een dialoog met de regering af te dwingen over de invoering van de Basisverzekering. Dinsdag wordt demissionair minister Charles Cooper op het matje geroepen. De partij wil uitleg van Cooper over de problemen rondom de huisvesting bij Fundashon Kas Popular.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *