Einde monetaire unie schept voordelen’

 

Bron: Versgeperst
Door:  Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst Sint maarten NIEUWS Monetaire Unie Curaçao Centrale Bank arthur hogesteger  Centrale Bank 127x85" style="float:left;margin right:10pxCURAÇAO – Sint Maarten heeft haar besluit al genomen: het eiland wil uit de monetaire unie met Curaçao stappen. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor Curaçao en Sint Maarten? Versgeperst.com vroeg het econoom Arthur Hogesteger. “Een monetaire unie met Sint Maarten is niet altijd in ons voordeel.”

Volgens Hogesteger is het moeilijk te voorspellen wat voor gevolgen de beslissing van Sint Maarten precies zal hebben, omdat ‘alles is doorspekt met politiek en het niet op zich zelfstaande economische vraagstukken zijn’. De dollarisatie speelt volgens de Curaçaose econoom en leraar Economie ook een rol, de aanstelling van personen speelt een rol en het verstrekken van leningen in het verleden.

Alleen

Voor Curaçao betekent het einde van de monetaire unie met Sint Maarten het een einde aan eindeloos overleg over randzaken en we kunnen ons meer richten op de toekomst”, aldus Hogesteger. “Op Sint Maarten is het slechter geregeld dan op Curaçao. Maar je staat er wel alleen voor. We kunnen sneller beslissingen maken en daadkracht tonen, maar we zijn maar klein”, geeft de econoom aan.

Dollar

De discussie over de dollar zal volgens Hogesteger opnieuw een rol spelen. Sint Maarten en Curaçao waren na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen overeengekomen om voor een gezamelijke munt, de Caribische gulden, te kiezen. Terwijl er ook uitgebreid gediscussieerd werd over de dollar. “Iedereen komt dan gelijk met voorbeelden van Bonaire waar alles erg duur is geworden, maar of dat de belangrijkste argumenten moeten zijn is maar de vraag”, vindt Hogesteger.

Opnieuw beginnen

Op de vraag of de beslissing een slimme zet is van Sint Maarten zegt Hogesteger: “Ik denk het niet. Ze zijn erg klein en kwetsbaar. Curaçao is economische sterker dan Sint Maarten.” Volgens de econoom is het wel jammer dat Curaçao twee jaar heeft verloren en opnieuw moet beginnen. “De regering zal opnieuw met de Centrale Bank zakelijk om de tafel moeten zitten en praten over een munteenheid en een onafhankelijke Curaçaose Centrale Bank. Dit kan wel problemen opleveren, omdat de relatie tussen de regering en de bank op gespannen voet staat.”

Economische groei

Maar kan Nederland roet in het eten gooien en de breuk van de monetaire unie tegenhouden? Dit is de belangrijkste vraag, er zijn afspraken gemaakt die Sint Maarten wil openbreken”, zegt Hogesteger. “Als Nederland het toestaat, dan is alles blijkbaar weer bespreekbaar, en daar zijn we goed in op Curaçao: het terugkomen op afspraken die allang vast liggen!” vindt de econoom. “Maar”, zegt hij, “hierdoor komen andere zaken ook weer in het daglicht te staan, die misschien wel de economische groei meer vertragen. De economische groei is voor Curaçao juist zo belangrijk op dit moment.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *