Eindrapport Pretu in Staten

pretu mortoWILLEMSTAD — De Staten vergaderen volgende week donderdag in een openbare vergadering over het eindrapport over de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina. Het rapport wordt in behandeling genomen conform de motie die op 9 september vorig jaar door het parlement werd aangenomen. In deze motie gaven de Staten onder meer aan dat Justitie-minister Nelson Navarro (Pais) naar de Staten moest komen, als het eindrapport eenmaal klaar was.

Advertentie

Het eindrapport van de Commissie van Onderzoek onder leiding van Suzanne ‘Suzy’ Camelia-Römer naar de zelfmoord van de verdachte in de moordzaak van Helmin Wiels, Luigi ‘Pretu’ Florentina, was medio deze maand gereed.
Florentina, verdacht van betrokkenheid bij de moord op PS-leider Wiels, hing zichzelf vrijdag 6 september met de mouw van zijn T-shirt op in zijn cel in Barber.
Uit een eerder concept-rapport bleek dat hij drie uur niet gecontroleerd was en dat er die avond maar één beveiligingsmedewerker aanwezig was.
In het rapport concludeert de commissie dat het beleid ten aanzien van de politiecellen op het eiland anders moet.
Er worden aanbevelingen gedaan om onder meer de arrestantenzorg geheel in het Korps Politici Curaçao te integreren, dat werving, selectie en scholing in handen dienen te komen van de politie en dat de gevangenis (SDKK) als organisatie losgekoppeld moet worden van deze entiteiten.
Het rapport is inmiddels naar de Staten gestuurd, waar het donderdag tijdens de al eerder genoemde vergadering aan bod zal komen.
Bij dit agendapunt zal ook aandacht worden besteed aan de maatregelen die tegen korpschef Marlon Wernet zijn genomen.
In het rapport van de eerder genoemde Commissie van Onderzoek werd aangeraden om verder onderzoek naar de positie van de geschorste korpschef te laten doen.
Eerder deze maand, toen het eindrapport aan bod kwam tijdens het agendapunt van binnengekomen stukken, benadrukte PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe dat Navarro naar de Staten moest komen en dat hij niet moest wachten op een uitnodiging van het parlement, gezien de strekking van de motie van 9 september.
Op de agenda van de vergadering van volgende week staat ook een verzoek van de fractie van de PAR en MAN om in debat te gaan met Navarro over de toegenomen criminaliteit. Dit verzoek kwam na een serie gewelddadige overvallen, die de lokale gemeenschap behoorlijke shockte.
Dit punt zal nu als laatste agendapunt aan de orde komen in de openbare vergadering. Verder op deze agenda staat ook een wetswijziging waarmee de regering de vrijstelling van leges en kosten voor vreemdelingen ten aanzien van verzoeken in het kader van de Landsverordening Toelating en Uitzetting (LTU) af wil schaffen.
Een dag eerder vergaderen de Staten over de jaarrekening van het jaar 2010.
Dit gebeurt in een Centrale Commissie van de Staten.
Beide vergaderingen vangen aan om negen uur ‘s ochtends.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *