ELSEVIER| Dit is de eerste veroordeling van pedo door ‘virtueel meisje’

Met 'Sweetie' werden in 2013 meer dan duizend verdachten geïdentificeerd - Foto |  ANP

Met ‘Sweetie’ werden in 2013 meer dan duizend verdachten geïdentificeerd – Foto | ANP

De Australische man dacht webcamseks te hebben met een negenjarig Filipijns meisje, maar in werkelijkheid was het een virtuele val van Terre des Hommes.

De Nederlandse organisatie zette vorig jaar tien weken lang het levensechte computermeisje ‘Sweetie‘ in om pedoseksuelen op internet te snappen. Kindersekstoerisme op internet is namelijk een groeiend fenomeen. De Australiër is de eerste pedoseksueel die veroordeeld is met behulp van de beelden van Sweetie.

Niet echt
De man werd al eerder veroordeeld wegens misbruik. Hij heeft bekend obscene foto’s van zichzelf naar Sweetie te hebben gestuurd. Ook is er kinderporno op zijn computer aangetroffen.

De man krijgt twee jaar celstraf en moet een verplichte behandeling voor pedoseksuelen volgen. Volgens de rechter was het ‘irrelevant‘ dat het Sweetie niet echt is:

‘Als je denkt dat het een negenjarig meisje is, dan is dat genoeg voor een veroordeling’.

Makkelijk doelwit
In 2013 deden onderzoekers van Terre des Hommes zich in chatrooms voor als een Filipijns meisje. Ze gebruikten daarvoor gebruik van het virtuele personage Sweetie, dat in de manier waarop zij praatte en bewoog niet te onderscheiden was van een echt kind.

In tien weken werd Sweetie door talloze volwassen mannen benaderd met verzoeken om seksuele handelingen te verrichten voor de camera. Zij boden haar daar geld voor. Terre des Hommes identificeerde met dit onderzoek meer dan duizend verdachten uit 65 verschillende landen.

Trots
Hans Guyt, campagnedirecteur van Terre des Hommes Nederland, is trots op de veroordeling van de Australiër. Volgens hem hoopten hij en zijn collega’s altijd al dat het initiatief veroordelingen zou opleveren.

‘De opsporingsdiensten realiseren zich nu dat de informatie die wij hebben erg nuttig is’, zei hij tegen BBC.

Volgens de organisatie worden er steeds meer kinderen seksueel misbruikt via internet. Onderzoek van de FBI wijst uit dat er op elk moment op elk willekeurig moment ongeveer 750.000 pedo’s online op zoek zijn naar seks, schrijft The Economist. Omdat internet ook in armere landen steeds toegankelijker wordt, vormen kinderen in die landen een makkelijk doelwit voor seksuele uitbuiting.

Elif Isitman

Elif Isitman

Door: Elif Isitman
Elif Isitman (1987) werkt sinds oktober 2014 op de webredactie.

Bron: Elsevier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *