Elsevier | Gaat John de Mol nu eindelijk rentenieren op Curaçao?

door Servaas van der Laan 

John de Mol verkoopt zijn Talpa aan het Britse ITV | Foto:ANP

John de Mol verkoopt zijn Talpa aan het Britse ITV | Foto:ANP

John de Mol kan met zijn verkoop van Talpa aan het Britse televisiebedrijf ITV nog eens minimaal 500 miljoen euro bijschrijven op zijn toch al goed gevulde bankrekening. Wat gaat de mediaproducent nu doen?

The winner Is..

De strijd om Talpa is gewonnen door het oudste commerciële televisienetwerk van het Verenigd Koninkrijk: Independent Television (ITV). De tegenhanger van de BBC betaalt 500 miljoen euro voor de denkfabriek van De Mol waar eerder succesvolle tv-formats als The Voice, Ik hou van Holland, The Winner Is.. en Dating in the Dark van de lopende band rolden.

Als Talpa onder de nieuwe eigenaar dergelijke succesformules uit blijft spuwen, zal het aankoopbedrag oplopen tot maximaal 1,1 miljard euro.

Wat nu?

Dat is zelfs voor De Mol, wiens vermogen door maandblad Quote vorig jaar op 2,3 miljard euro werd geschat, een flink bedrag. Het is voor de 59-jarige De Mol in ieder geval genoeg om het een tijdje van uit te zingen in een hangmat op Curaçao.

Toch is de mediamagnaat dat zeker niet van plan. ‘Stilzitten is niets voor hem,’ zei ex-baas van RTL en SBS, Fons van Westerloo, vorig jaar in het AD. En dat blijkt ook wel uit de deal die ITV met hem sloot. De Mol geeft alle aandelen uit handen, maar blijft verantwoordelijk voor het creatieve deel van het bedrijf.

Trucje

Dit doet denken aan de verkoop van Endemol in 2000. Ook toen zou De Mol bij het bedrijf betrokken blijven, maar al snel ging hij toch weer alleen verder en poetste hij een oude BV, Talpa Capital, weer op en gaf het de naam Talpa (Latijns voor mol) Media.

De kans bestaat dat De Mol een zelfde trucje uit gaat halen, aan startkapitaal ontbreekt het in ieder geval niet. Verschil is wel dat De Mol 45 was toen hij Talpa Media opzette en nu de 60 nadert.

SBS

Een ander plannetje van De Mol zou zich kunnen richten op SBS. De Mol en het Finse Sanoma kochten de zenders SBS 6, Net 5 en Veronica in 2011 voor 1 miljard euro. De Mol probeerde eerder Sanoma uit te kopen, maar de Finnen wezen in 2013 een bod van 373 miljoen euro af. Met een nog royaler gevulde portemonnee zou De Mol nu wellicht een poging kunnen doen om SBS in z’n geheel over te nemen.

Daarmee zou De Mol wel weer een groot risico nemen. Ook gezien de recente afpersingszaak heeft De Mol daar misschien helemaal geen zin meer in. Daar komt bij dat de laatste formats uit de De Mol-fabriek, zoals Utopia, vooralsnog tegenvallen. Misschien is dat Mambo Beach op Curaçao toch niet zo’n hele gekke gedachte.

Bron: Elsevier

2 Reacties op “Elsevier | Gaat John de Mol nu eindelijk rentenieren op Curaçao?

  1. John de M heeft een optrekje in Zd Frankrijk. Die gaat echt niet met zijn gezin op Crimicao zitten. Zou hij wel gek zijn by the way.

  2. Het tegenvallende Utopia is toch voor de Mol een belangrijke stap.
    Hier betalen mensen 2,50 euro per maand aan de producent. Dat is nog nooit ergens gebeurd. Zendgemachtigden en kabelmaatschappijen hoeven er niet meer , bij dank zij internet.
    Utopia is een experiment met betaal TV, Gevolgen zijn nooit te overzien.
    Maar afgaand op het succes van Netflix, heeft dit concept grote potentie. Niet vanwege de eclectische zooi mensen die pretendeert “samen een maatschappij op te bouwen” , maar vanwege het feit dat mensen gewend raken aan het betalen per programma.
    Blende probeert zo iets al redelijk succesvol met journalistieke producten. Utopia is nog maar de proefkeuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *