Elsevier | Nederland beveelt: ‘Zet premier Sint-Maarten uit ambt!’

Door Fleur Verbeek

De Rijksministerraad beveelt de gouverneur van Sint Maarten nu om premier Marlin uit zijn ambt te zetten | ANP BART MAAT

Aan de rel rond de verstrekking van hulpgeld van Nederland aan Sint-Maarten lijkt voorlopig geen einde te komen. De afgezette premier van het eiland, William Marlin, weigert stug om op te stappen.

De Rijksministerraad beveelt de gouverneur van het eiland nu om Marlin uit zijn ambt te zetten. Hij heeft opdracht gekregen ‘er alles aan te doen om het ontslag van Marlins regering te bevorderen’, zegt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

Het parlement van Sint-Maarten, de Staten, heeft al twee keer geprobeerd om Marlin weg te sturen, maar hij weigert op te stappen. De Rijksministerraad, waarin de regeringen van Nederland en de eilanden zijn vertegenwoordigd, wil zijn ontslag nu via de gouverneur afdwingen. Daarom is tot deze ‘forse maatregel’ besloten, aldus Knops.

Wederopbouw komt in het geding

Knops wijst erop dat de wederopbouw van het door de orkaan Irma verwoeste eiland in het geding komt. Zolang Marlin niet vertrekt, gaat er geen hulpgeld naar Sint-Maarten, aldus Knops. ‘Als je je eigen belang stelt boven het belang van de bevolking, dan moet er worden ingegrepen.’

Sinds de orkaan in september een groot deel van het eiland verwoestte, is een machtsstrijd op het eiland losgebarsten. Nederland is bereid 550 miljoen euro aan hulpgeld te betalen, op voorwaarde dat op Sint-Maarten een Integriteitskamer wordt ingesteld. Die moet voorkomen dat het geld bij de verkeerde terechtkomt. Ook moet er Nederlandse bewaking aan de grens komen.

Marlin weigerde met de voorwaarden akkoord te gaan. Hij zei bang te zijn voor verlies van zelfbeschikking van het eiland. Eind oktober zette het parlement, dat wel akkoord ging met de eisen die Nederland stelt, Marlin en zijn regering af. Op 26 februari zijn er daarom nieuwe verkiezingen op Sint-Maarten.

Bron: Elsevier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *