27 C
Willemstad
• woensdag 27 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Elsevier | Singapore en Zweden: twee uitersten in coronabestrijding

HomeMediaElsevier | Singapore en Zweden: twee uitersten in coronabestrijding

Fleur Verbeek

People walk at Drottninggatan in Stockholm | Jonathan NACKSTRAND / AFP

In de bestrijding van het coronavirus zijn bijna geen grotere uitersten te vinden dan Singapore en Zweden. De een laat alles op zijn beloop, de ander houdt er Big Brother-achtige praktijken op na. De twee landen tegen elkaar afgezet.

1) Singapore: voorbereid door SARS

Besmettingen met corona: 926 Doden: 3

Het eerste geval van corona werd bevestigd op 23 januari 2020, maar sindsdien is Singapore er uiterst succesvol in geslaagd om het aantal besmettingen laag te houden. Dat komt door de ervaringen met SARS: in 2002 en 2003 vielen door dat virus 33 doden. Sindsdien zijn de Singaporezen uitstekend voorbereid op een pandemie.

Lees ook: Welke eerste lessen kan Nederland trekken uit de pandemie?

De stadstaat telt ruim 6 miljoen inwoners. Het helpt dat die op een eiland bij elkaar wonen. Ze kunnen niet massaal door het land gaan reizen, zoals in Italië gebeurde vlak voordat de lockdown werd afgekondigd.

Singapore heeft een autoritair regime dat streng controleert wat er in de samenleving gebeurt. Bijeenkomsten met meer dan dertig mensen worden ten strengste afgeraden en als het toch gebeurt, moet de organisator iedere deelnemer scannen op koorts. Thuiswerken wordt aangemoedigd. Als je toch naar kantoor gaat, is de werkgever verplicht twee keer per dag je temperatuur te meten. Wie gezond is, krijgt een sticker opgeplakt, zodat het hele bedrijf weet dat je niet besmet bent. Koorts? Verplicht twee weken in thuisisolatie. Ook op school worden kinderen elke dag gescand.

2) Een trackingsysteem tot in het kleinste detail

Transparantie is voor de regering een van de belangrijkste pijlers om het virus te bestrijden. Op deze website is bijna alle informatie over de besmettingsgevallen te vinden. Zelfs de kerk en de sportschool die iemand heeft bezocht, zijn er te vinden.

Lees ook: De coronacrisis in tweets van het RIVM: een tijdlijn

 

Een voorbeeld van besmettingsgeval 196:

Geval 196 is een 73 jaar oude Singaporese vrouw zonder recente reisgeschiedenis naar getroffen landen of regio’s. Ze is tijdelijk opgenomen in een isolatiekamer bij het NCID (een ziekenhuis speciaal voor infectieziekten, red.). Ze is een contact van de gevallen 107 en 148 en is gelinkt aan een cluster dat een privédiner had bij SAFRA Jurong (restaurant, red.).

Ze meldde de eerste symptomen op 3 maart en bezocht op 9 maart haar huisarts. Ze werd doorverwezen naar het NCID en de daaropvolgende testresultaten bevestigden op 13 maart ’s ochtends een COVID-19-infectie.

Voorafgaand aan de ziekenhuisopname verbleef ze voornamelijk in haar huis in Holland Close. Ze was op 17 maart hersteld.

Big Brother is watching you: in elke straat van Singapore worden voorbijgangers gefilmd. Zo kan de overheid bij besmettingen tot in detail nagaan waar een besmette persoon is geweest en zo het besmettingsrisico beperken. Wie zich niet aan de opgelegde regels houdt, riskeert strenge straffen. Een zogenoemde ‘permanent resident holder’ moest 14 dagen thuisblijven, maar toen de 45-jarige besloot toch naar het vliegveld te gaan, werd zijn status ingetrokken. Hij mag nooit meer het land in.

3) Zweden: alles op zijn beloop

Besmettingen met corona: 4.435 Doden: 180

Zweden is met zijn losse aanpak het buitenbeentje in Europa. Scholen voor kinderen onder de 16 en kinderdagverblijven zijn nog gewoon open, net als cafés (waar aan tafeltjes wordt bediend, maar mensen niet bij de bar mogen staan), restaurants, de meeste winkels, sportscholen en skihellingen. De eerste besmetting was op 30 januari 2020, maar vooralsnog zijn er ‘slechts’ 180 doden te betreuren op ruim 10 miljoen inwoners.

Lees de blog van Constanteyn Roelofs: Slechte gewoontes zijn desastreus in coronapandemie

De Zweedse samenleving is van nature vrij solitair. Meer dan de helft van de huishoudens bestaat uit één persoon, het hoogste percentage in Europa, volgens Eurostat. De gemiddelde leeftijd waarop Zweden het ouderlijk huis verlaten, ligt tussen de 18 en 19 jaar, tegenover een Europees gemiddelde van 26. De situatie in Zweden staat in schril contrast met Italië, waar vaak meerdere generaties onder één dak wonen.

Ook in het openbare leven is het de norm om niet te dicht bij een ander te gaan zitten. In het openbaar vervoer bijvoorbeeld houden mensen afstand. Even ongewoon is het om een praatje te maken met een vreemde in winkels of cafés. Daarnaast zijn Zweden het gewend om bij het minste koutje of griepsymptoom thuis te blijven. Ze worden er zelfs toe gestimuleerd. Bedrijven willen zo voorkomen dat ziekten zich onder werknemers verspreiden. De betaling bij ziekteverlof is dan ook genereus vergeleken met andere landen.

De regering heeft de Zweden wel gevraagd om op vrijwillige basis hun collectieve verantwoordelijkheid te nemen om de verspreiding van het virus af te remmen. Dit houdt in thuiswerken waar het kan, zeker in de hoofdstad Stockholm, zelfisolatie als je ziek bent of boven de 70, en het vermijden van alle niet-noodzakelijke reizen. Evenementen met meer dan 50 mensen zijn wel verboden.

Volgens een landelijke peiling is het vertrouwen in de Zweedse regering en haar vermogen om de crisis te tackelen, groot. Tachtig procent van de respondenten bestempelde de toespraak van premier Stefan Löfven anderhalve week geleden als ‘best’ of zelfs ‘heel’ goed.

4) Ook groeiende kritiek

Niet alle Scandinavische landen handelen zo ontspannen. Zo sloot Denemarken scholen en grenzen en verbood Noorwegen burgers om naar hun tweede huis te gaan. Maar ook in Zweden zelf klinkt steeds meer kritiek.

Lees ook: Rutte: ‘Totale lockdown past niet bij volwassen land’

Marcus Carlsson, wiskundige aan de Lund Universiteit, plaatste diverse YouTube-videos waarin hij beargumenteert dat nergens ter wereld bewijs is voor de aanpak van groepsimmuniteit. Hij omschrijft de aanpak van de regering als een ‘krankzinnig experiment met tien miljoen mensen’.

Viroloog en professor Björn Olsen heeft de Zweedse autoriteiten opgeroepen om andere landen te volgen en zo snel mogelijk ‘alles te sluiten wat er maar te sluiten valt’.

‘Ik ben zeer bezorgd,’ zei Fredrik Elgh, viroloog aan de Umeå Universiteit, bij de nationale publieke omroep SVT. ‘Ik zou liever willen dat Stockholm in quarantaine werd geplaatst. We zijn vrijwel het enige land dat niet alles in werking stelt om de infectie in te dammen. Dit is verdomd serieus.’

 

Een andere expert, Joacim Rocklöv, professor epidemiologie en volksgezondheid aan de Universiteit van Umeå: ‘Is dit een ingecalculeerde consequentie waarvan de regering en gezondheidsautoriteiten denken dat hij wel oké is? Hoeveel levens zijn ze bereid te offeren om een grotere impact op de economie te voorkomen?’

Een petitie die vorige week door meer dan 2.000 artsen, wetenschappers en professoren is ondertekend – onder wie de voorzitter van de Nobelstichting, professor Carl-Henrik Heldin – roept de regering op om strengere inperkingsmaatregelen te nemen. ‘We testen niet genoeg, we volgen niet, we isoleren niet genoeg – we hebben het virus losgelaten,’ zegt professor Cecilia Söderberg-Nauclér, onderzoeker op het gebied van virusimmunologie bij het Karolinska Instituut. ‘Ze leiden ons naar een catastrofe.’

Bron: Elsevier

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. De regering moet Curacao verdelen in twee regios : Banada A en banda B,
    zo dat elke Banda evenveel inwoners bevat. Pas het Zweeds model toe op de ene Banda en het systeem van Singapore model op de andere. Na twee, drie of vier weken de resultaten op beide bandas met elkaar vergelijken. Experten zullen de verdere details uitwerken.

  2. Aan alle Meloenen in deze wereld.
    Zweden en Curacao. Zweden in de top 5 Curacao… eh 165 of zonder Nederland naast Haïti.

    Ik denk zweden zal het goed gaan doen en die hebben geld zat wij niet.
    Maar laat ze hun gang gaan dan kunnen we vergelijken over een paar jaar.
    Net als dat vliegdekschip met 5000 man aan boord. US navy kijkt daar ook hoe het gaat uit pakken. Net als die cruise schepen waar niet iedereen dood gaat en de aantallen ver onder de rest liggen.
    Onzin zeker. wat die professor zegt en ook professors in NL de huidige cijfers heb je niet zo veel aan.

    Maar Curacao.
    Leeggeroofd. Een regering die zich in alle bochten wringt om maar niets te hoeven doen. Afschuift op werkgevers die failliet gaan, niks zelf inleveren en wijzen ja de werled heeft he took. Plau ta sla mi. Een miljard in een ziekenhuis gestopt dat we nu in paniek beschermen voor overbelasting. Waanzin ten top. Wat hebben we aan dat nieuwe zieken huis dan. Als de bevolking honger gaat krijgen.
    Dat is net als je een nieuwe auo koopt en dan het in de garage onder een hoesje zet en je kinderen naar school laat lopen. Heb jij ook je auto onder een hoesje ?

    Alle cijfers tot nu toe vallen nog steeds binnen een mild jaar.
    Niet 2018 dat was overal een heftig jaar. en od de RIVM site staat het gewoon in de lijst onder de dagelijkse grafieken.
    USA 2017 34 miljoen bemstten. zoek CDC gegecen op dan als je me niet geloofd. Denk je nou echt dat ik dingne verzin of zo.

    De Paniek is nog nooit zo geweest.

    Negeert alles wat maar een beetje niveau heeft.
    Negeert alle officiële echte statistieken en kijkt alleen naar paniek kranten cijfers. En is pissed omdat iemand “zijn mening” betwijfeld.
    Komt met geen enkel wetenshappelijk onderbouwd iets en faalt in bronvermelding.
    Interesseert zich niks voor de slachtoffers.
    “Ruimt lekker op en de rest maken toch te veel kinderen”.
    T draait alleen om aandacht en geldings drang. Gelijk krijgen.
    Welk positivisme straal dat uit.

    Op curacao is er niks.
    We zijn hopi safe.

    Maar als we echt zo bezorgd zijn moeten nu snel werken aan een systeem bij de grenzen. Dat als het open kan je daar ook echt kan controleren en niet de chaos maakt door niks te doen en 1500 man naar binnen laten die overal rond konden rennen.

    China heeft vol automatiche camera systemen die face herkenjing hebben met temperatuur koorts warning kunnen in bussen op de airports super marketen etc en die kunnen zelfs tegen maskertjes.
    Kan je koppelen aan die idiote paspoort poortjes.
    Ik kan je zo een brochure sturen met prijzen.

    Dus minder brullen en meer doen om dingen op te lossen.
    Opsluiten en de economie stil gooien is geen oplossing.
    Dan gaat iedereen kapot.
    De paniek moet weg

    We moeten realistisch worden dat dit een normaal onderdeel is van het leven. Misschien donder je morgen wel van je porch af.
    Karma is een bitch.
    Er komen weer orkanen aan. En ik denk dat wordt heftiger dan eerst.

    Mogen ze jou komen eten als de horde honger gaat krijgen.
    De buren hebben al honger en wij zijn een lekker brokje.

    “Lack of pussy makes you brave , Eddy Murphy 48 hours” .
    Nou honger nog veel meer.

  3. @ Bert,

    En een aantal (oa Ambulant, Trui, Maurice) alhier zijn er groot voorstander van dat we dit ook hier moeten gaan herhalen.
    Volgens mij viel jij een paar dagen geleden ook nog in deze groep, inmiddels bijgedraaid ?

    Hier even een update hoe het in Nederland gaat. Daar was volgens Ambulant ook niets aan de hand, maar inmiddels dus, zoals verwacht, wel.

    https://www.nu.nl/coronavirus/6042146/ic-verpleegkundigen-2400-bedden-is-de-absolute-bovengrens.html

  4. @ Maurice,

    Ik denk dat het meer een vakantieland voor Ambulant, Bert, Trui en jou zou zijn. Jullie wilden toch dat de economie door zou draaien ? Alle maatregelen zijn overbodig ?
    Nou, ik vrees dat we het over een week of 2 gaan zien met Zweden. Noorwegen had hetzelfde idee, maar overweegt nu toch een lockdown omdat het aantal zieken in de ziekenhuizen de pan uitrijzen.

    Doe mij dan maar het systeem van Singapore. Hun ervaring met SARS en MERS heeft er voor gezorgd dat de bevolking dit virus serieus neemt, waardoor de economie door kan blijven draaien.
    Alleen is Singapore niet vrijwel geheel afhankelijk van het toerisme, zoals wij dat wel zijn. Dus voor Curacao gaat het niet veel uitmaken. Enig verschil is het aantal doden in Singapore en Zweden.
    Singapore vandaag 1000 geïnfecteerden en 4 doden.
    Zweden bijna 5500 geïnfecteerden en 282 doden, met een vrij exponentiële stijging de afgelopen dagen.

    Kortom, er moet een wonder gebeuren wil Zweden over 2 weken niet Italië, Spanje en de UK achterna.

  5. Zweden en Singapore, welvarende landen met solide economieën en een boven gemiddeld opleidingsniveau.
    Bovendien zijn ze demografisch, cultureel en geografisch bijna tegenpolen en nemen op hun eigen basis en mogelijkheden besluiten die wel overwogen (goed opgeleid) om een betere tegenstelling te krijgen zou je die twee tegenover Curaçao moeten zetten. Beleid tegenover paniek voetbal. Eigen beslissingen tegen over copieeren. Eigen financiële mogelijkheden tegenover bedelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties