29 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Eman: Dit gaat over de rechtsstaat

HomeMediaEman: Dit gaat over de rechtsstaat
220px-Mike_Eman
Eman: Dit gaat over de rechtsstaat

DEN HAAG — Strevend naar een omslag binnen de Nederlandse politiek, gaf de Arubaanse premier Mike Eman vandaag een persconferentie voor media in Nederland.

Via een online-verbinding gaf hij aan zo’n tien journalisten en fotografen van de grootste Nederlandse kranten en persbureau ANP uitleg over het protest van de Arubaanse regering en het doel van zijn hongerstaking.

“Ik hoop dat het delen van deze informatie met u en met de Nederlandse bevolking kan zorgen voor een kentering”, zei Eman.

“Ik wil u ervan overtuigen dat premier Rutte en anderen een verkeerde beslissing hebben genomen, niet alleen in de relatie met Aruba, maar ook met betrekking tot de procedure. Ook u zou zich zorgen moeten maken, want dit gaat over de rechtsstaat.”

Eman gaf eerst uitgebreid uitleg over het beleid van zijn kabinet, de investeringen in duurzame energie en de samenwerking met Schiphol, KLM, TNO en de Rietveld Academie, waarbij hij benadrukte dat elk land een eigen keuze maakt in tijden van crisis.

“Sommige landen korten, soms bijna obsessief, op hun budget, andere landen kiezen ervoor om de economie te stimuleren. Beide modellen worden in de wereld toegepast.”

Ook zei hij dat Aruba juist altijd de meerwaarde heeft gezocht van het Koninkrijk door te kiezen voor samenwerking, zodat hij verbaasd was dat Nederland juist nu koos voor een ‘ramkoers.’

“De gevolmachtigde minister Alfonso Boekhoudt heeft gevraagd om een intern appèl, wat geen gunst is maar een recht, maar dat is geweigerd. Ook is geweigerd om de beslissing voor te leggen aan de Raad van State.”

De journalisten waren vooral benieuwd naar de besprekingen die uiteindelijk tot de huidige situatie hebben geleid. De journalist van de Volkskrant wilde weten wat er mis ging in de dagen na het eerste besluit, waarin Aruba en Nederland nog beide instemden met een onderzoek door een onafhankelijke commissie.

Volgens Eman heeft Nederland zich niet aan de afspraak gehouden dat de commissie zou bestaan uit mensen die door Aruba en Nederland werden voorgedragen. Aruba gaf de voorkeur aan oud-staatssecretaris Frans Weekers en oud-president van de Centrale Bank Hassanali Mehranin.

“Plasterk zei later dat het leden van het College financieel toezicht zouden zijn, maar dat was niet de afspraak.”

Op een vraag van NRC Handelsblad waarom de Nederlandse regering juist nu ingrijpt, zei Eman dat het waarschijnlijk te maken heeft met de signatuur van de huidige regering.

“Als je een rechtse benadering hebt van sociaal-economische problemen, dan kijk je niet naar het grote plaatje, maar geobsedeerd naar cijfers.”

Een goede mogelijkheid om het besluit juridisch aan te vechten, waar Curaçao en St. Maarten wel voor gekozen hebben, is er niet, zei hij, zodat hij met een hongerstaking druk probeert uit te oefenen op de Nederlandse regering.

“Het CDA en D66 hebben al vragen gesteld.”

De journalist van het Algemeen Dagblad wilde weten of Eman geen rookgordijn probeert te creëren waarmee hij een beslissing om te bezuinigen uit de weg kan gaan, maar hierop zei Eman dat hij niet bekendstaat om het leggen van rookgordijnen.

De Telegraaf vroeg tot slot of de huidige situatie geen extra reden is om een nieuwe staatkundige structuur te overwegen, zoals een Gemenebest, maar Eman zei dat het Statuut van het Koninkrijk in principe goed functioneert, zolang alle landen binnen het Koninkrijk zich aan de regels houden. Op de vraag of hij bereid is om voor deze zaak te sterven, antwoordde Eman met een simpel:

“Ja.”

Bron: Amigoe

door onze correspondent

Otti Thomas

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties