Emotie bij viering onafhankelijkheid Venezuela

vlag venezuelaWILLEMSTAD — Zichtbaar geëmotioneerd hield de Venezolaanse consul-generaal op Curaçao, Sonia Alvarado Rossel, vanmorgen een toespraak ter ere van de viering van de onafhankelijkheid van Venezuela. Het was de eerste keer dat de feestdag gevierd werd na de dood van oud-president Hugo Chávez Frias. Hij overleed vier maanden geleden. “Ik heb het er moeilijk mee”, zei Rossel.

De Venezolaanse consul-generaal Sonia Alvarado Rossel (links) legt samen met haar viceconsuls, de kapitein van het opleidingsschip Simón Bolívar en diens adjudante een krans bij het beeld van Bolívar in Scharloo.

De Venezolaanse consul-generaal Sonia Alvarado Rossel (links) legt samen met haar viceconsuls, de kapitein van het opleidingsschip Simón Bolívar en diens adjudante een krans bij het beeld van Bolívar in Scharloo.

De toespraak volgde op de traditionele kranslegging bij het beeld van Simón Bolívar op het naar hem genoemde plein in Scharloo.
Vandaag is het 202 jaar geleden dat Venezuela zich onafhankelijk verklaarde van Spanje, onder leiding van ‘El Libertador’, en dat wordt ook op Curaçao gevierd.
Na Rossel sprak Roberto Palacios, die als oud-diplomaat onder meer in Den Haag heeft gezeten, als keynote speaker over de connecties tussen Venezuela en het Koninkrijk.
Hij benadrukte meerdere malen de ‘immense hulp’ die Curaçao heeft verleend in de geschiedenis van Venezuela. Daarmee doelde hij onder meer op de rol die Luis Brion en Manuel Piar, beiden bevelhebbers afkomstig van Curaçao, hebben gespeeld in de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog.

Bij de kranslegging waren Curaçaose ministers en Statenleden aanwezig, alsmede de tweede plaatsvervangend gouverneur; afgevaardigden van de Koninklijke Marine, de consuls van Colombia, de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten; alle kadetten en officieren van het opleidingsschip ‘Simón Bolívar’ en vertegenwoordigers van diverse Venezolaanse bedrijven op Curaçao.
Namens Curaçao legden premier Ivar Asjes (PS) en zijn chef-protocol Kenneth de Haseth de eerste krans.
Aan het begin en het eind van de ceremonie werd het volkslied van Curaçao gezongen, naast het Nederlandse Wilhelmus en het ‘Gloria al Bravo Pueblo’ van Venezuela.

De ochtend was begonnen in de kathedraal van Pietermaai, voor de gelegenheid versierd met linten en bloemen in de kleur van de Venezolaanse vlag.
Daar hield bisschop Luis Secco een inleiding, waarna Guillermo Ortega, normaliter pastoor van Zuid-Bonam, de mis leidde.
De plechtige ochtend werd afgesloten met de opening van een expositie van modestudenten, gepaard gaande met een borrel en muziek bij het Venezolaanse consulaat aan de Scharlooweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *