EO | Bisdom Curaçao laat seksueel misbruik opnieuw onderzoeken

Het Bisdom Curaçao laat de misbruikcommissie Koeijers opnieuw onderzoek doen naar twee gevallen van seksueel misbruik op de Antillen. Dat zei bisschop Luis Secco op een persconferentie die georganiseerd werd naar aanleiding van een reportage van Dit is de Dag Onderzoek.

In de reportage erkende de misbruikcommissie dat zij gefaald heeft, omdat geen enkele zaak was uitgezocht.

Bisschop Luis Secco las tijdens de persconferentie een verklaring voor waarin hij reageerde op de uitzending. Hij zei ‘veel vertrouwen’ te hebben in de misbruikcommissie. De commissie Koeijers krijgt volgens hem de volledige medewerking van het bisdom om de twee zaken uit te zoeken van misbruik die in de uitzending werden getoond. In de reportage kwamen twee slachtoffers aan het woord die vertelden over misbruik door een Nederlandse missionaris in de jaren ’50.

Luis-Secco-misbruik Kerk

Bisdom Curaçao laat seksueel misbruik opnieuw onderzoeken

Mislukt
De commissie Koeijers werd in 2010 opgericht om onderzoek te doen naar misbruik door katholieke geestelijken op de Antillen. De voorzitter van de commissie, advocaat Ronald Koeijers, vertelde in Dit is de Dag Onderzoek dat hij ‘geen enkele klacht heeft ontvangen’. Drie slachtoffers van Nederlandse missionarissen op Curaçao zeggen dat ze zich wel degelijk bij de commissie hebben gemeld. “Dit had uitgezocht moeten worden. Als er inderdaad klachten zijn ingediend, dan moet ik toegeven dat er geen recht is gedaan”, aldus de voorzitter. Ook gaf hij toe dat de commissie Koeijers is mislukt.

Slachtoffer
Pedro Casimiri, een van de slachtoffers die in de reportage zijn verhaal doet, zegt geen enkel vertrouwen te hebben in de commissie: “Dat de commissie niet functioneerde, daar heeft de bisschop het niet over. Hoe kan ik, na alles wat er gebeurd is, nog vertrouwen hebben in de commissie?” Wat hem het meest frustreert is dat de bisschop niet vertelt waar mensen terecht kunnen met hun klacht. “Er is geen telefoonnummer genoemd, geen adres. Als mensen nu willen klagen kan dat nog steeds niet. Ik wil gewoon gehoord worden”, aldus Casimiri.

Tweede Kamer
Eerder deze week drong de Tweede Kamer er bij minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie op aan om druk uit te oefenen op de Curaçaose regering, om ervoor te zorgen dat slachtoffers op Curaçao gehoord worden. Volgens Marith Rebel van de PvdA moet dit binnenkort gebeuren als de Curaçaose regeringsdelegatie naar Nederland komt. Mede namens de woordvoerders van CDA, SP en D66 heeft Rebel dit verzoek bij minister Van der Steur neergelegd.

Bron: EvangelischeOmroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *