EO | Pedofiele broeder: ‘Ik werk nog dagelijks met kinderen’

De Nederlandse broeder Cornelio werkt naar eigen zeggen nog dagelijks met kinderen in Brazilië. Volgens het Meldpunt Misbruik RKK heeft de pater in de jaren ’70 zeker drie jongens in Nederland misbruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Dit is de Dag naar misbruik door Nederlandse missionarissen wereldwijd.

Ook ontdekte het televisieprogramma dat de misbruikcommissie op Curaçao geen enkele ontvangen melding van misbruik heeft onderzocht.

De congregatie van broeder Cornelio, de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, is zeker vanaf 2012 op de hoogte van het misbruik. Aan één van de slachtoffers belooft de congregatie ‘passende maatregelen’ te gaan treffen tegen broeder Cornelio. Zelf zegt hij daar nooit iets van te hebben gemerkt. ‘Ik heb een dagopvang voor kinderen opgezet. Hele scholen komen naar dat project. Daar heb ik een kleine werkplaats waar ik dag in dag uit ben en kinderen begeleidt bij het maken van speelgoed’, aldus de broeder die sinds 1988 werkzaam is in Brazilië.

De negentigjarige broeder Cornelio was van 1962 tot 1988 leider van katholiek jongerenwerk in Vught. Drie mannen hebben verklaard dat ze als kind meerdere malen zijn misbruikt door de broeder op een kinderkamp in de jaren ’70. Ook zagen ze hoe hij andere jongetjes misbruikte. Broeder Cornelio heeft tegenover het Meldpunt Misbruik RKK schriftelijk erkend dat hij kinderen heeft misbruikt. Het meldpunt heeft de klachten daarom gegrond verklaard. De congregatie wil niet reageren op vragen van Dit is de Dag Onderzoek over de huidige werkzaamheden van Cornelio.

VN
Kirsten Sandberg, voorzitter van de VN-commissie voor de Rechten van het Kind vindt de houding van de kerk in deze zaak zorgelijk: “Dit wekt de indruk dat ze het niet zo serieus nemen als dat ze zouden moeten doen.” Ze pleit daarom voor een structurele oplossing: “Het Vaticaan en de katholieke kerk zouden in elk land een systeem moeten maken om te voorkomen dat priesters die kinderen hebben misbruikt daarmee door kunnen gaan.”

Curaçao
In 2010 werd op Curaçao de commissie Koeijers opgericht om onderzoek te doen naar misbruik door katholieke geestelijken op de Antillen. De voorzitter van commissie, advocaat Ronald Koeijers, zegt dat hij ‘geen enkele klacht heeft ontvangen’. Drie slachtoffers van Nederlandse missionarissen op Curaçao zeggen dat ze zich wel degelijk bij de commissie hebben gemeld. Dit is de Dag is in bezit van correspondentie met de commissie waaruit blijkt dat er inderdaad melding is gedaan. “Dit had uitgezocht moeten worden. Als er inderdaad klachten zijn ingediend, dan moet ik toegeven dat er geen recht is gedaan”, aldus de voorzitter. Ook geeft hij toe dat de commissie Koeijers is mislukt.

23 slachtoffers
Het Meldpunt Misbruik RKK laat weten dat het in theorie mogelijk is voor buitenlandse slachtoffers om een klacht in te dienen in Nederland, maar alleen onder strenge voorwaarden. Volgens het meldpunt hebben ze tot nu toe 23 meldingen ontvangen van buitenlandse slachtoffers. Drie zaken zijn gegrond verklaard en drie andere mensen hebben zelf een schikking getroffen met een congregatie. Tot 1 mei kunnen slachtoffers zich nog melden bij het meldpunt.

Bron: EvangelischeOmroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *