26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

EP | Onderwijsavontuur op Curaçao

HomeMediaAlgemeen nieuwsEP | Onderwijsavontuur op Curaçao

Rick Praamstra | Edense Post

Peter en Jacomijn Jansen met hun dochters | Foto: Jacqueline Imminkhuizen

EDE – Peter kreeg op vrijdagavond 18 mei een mailtje van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO): of ze even mochten bellen. Dat mocht en om 23.30 uur, hij was gelukkig nog wakker, kwam er een telefoontje vanuit Curaçao. Maar eigenlijk was het langeaftandsbelletje bedoeld voor zijn echtgenote. “Ik volg haar naar Curaçao.”

Het Edese raadslid Peter Jansen en zijn echtgenote Jacomijn woonden van 2005 tot en met 2008 al eens op Curaçao. Het eiland bleef terug in Nederland in hun harten. Een belletje op een late meiavond met de vraag of Jacomijn misschien leerkracht wil worden op Curaçao doet hen op 20 juli opnieuw emigreren.

Ze hoefden er niet al te lang over na te denken, vertelt Jacomijn. “Het eiland heeft ons nooit losgelaten en we hielden altijd een lijntje. Het aanbod is aantrekkelijk voor ons allebei. Curaçao is vol diversiteit en kent een relaxtere cultuur dan Nederland.”

Band

Jacomijn geeft op de Edese Koepelschool les aan groep 8 en gaat dit ook doen op de Albert Schweitzerschool in Willemstad, de hoofdstad van het sinds 2010 zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ze geeft nu twee dagen per week les, op het eiland gaat ze naar vijf dagen per week.

Dat ze nu fulltime aan de slag kan is een van de redenen dat ze de baan aannam. “Ik heb nu mijn eigen groep twee jaar (vorig schooljaar gaf ze les in groep 7) en wat ik erg prettig vind, is dat ik sinds een half jaar echt een band heb met de kinderen. We weten wat we aan elkaar hebben. Met vijf dagen per week kan ik sneller een band opbouwen.”

Op Curaçao is er een lerarentekort, ook daarom voelde de Edese zich geroepen om op het aanbod in te gaan. Ze zal vijf dagen van 7.15 uur tot en met 12.15 uur lesgeven. Daarna is het simpelweg té warm. In hun vorige periode was ze ook betrokken bij het Curaçaose basisonderwijs. Ze hield zich toen vooral bezig met de overgang van het Papiaments naar het Nederlands. Lange tijd was het Nederlands de verplichte taal in het onderwijs. Nu is op bepaalde scholen het Papiaments, de moedertaal van de Curaçaoënaar, de voertaal.

Werkelijkheid

Jacomijn vindt het lastig om aan te geven wat ze verwacht van het onderwijs. “Ik heb een Skypegesprek gehad met de directeuren waar we wel dingen besproken hebben. Curaçao is niet eens heel veel groter dan de gemeente Ede. Daardoor zijn er kleinere gemeenschappen en kennen kinderen elkaar intensiever. Maar vraag het me over twee jaar nog eens.”

Peter gaat aan de slag als docent op het Marnix College in Willemstad. Hij was tot de emigratie docent-onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). In zijn nieuwe baan kan hij meer van zijn expertise kwijt. “Mijn baan op de CHE is een prima, goede baan. Maar ik was wel toe aan iets nieuws waarin ik zowel mijn proefschrift (dat ging over onze omgang met de natuur) als een eerder boek over christelijk onderwijs meer praktisch inhoud kan geven. Ik hoop de jongeren te helpen zich te verwonderen over de werkelijkheid.

Het zal wennen zijn voor het ex-raadslid. “Ik zal verschillende culturen en denkrichtingen treffen. Traditionele gezinnen zijn daar anders, scholieren komen vaker uit gemengde en gebroken gezinnen.” Ook zal zijn manier van lesgeven misschien anders moeten. “Opdracht geven om op de fiets even iets op te gaan zoeken in de bibliotheek zit er niet in. In Nederland zijn we nogal direct, maar op Curaçao zal ik veelal tussen de regels moeten lezen wat men ervan vindt. Ook zal ik minder snel op de man af vragen wat ze vinden van sommige gevoelige thema’s.”

Vervanger

Afgelopen donderdag nam Peter afscheid als raadslid voor de ChristenUnie. Hij is pas begonnen aan zijn tweede termijn. Toch heeft hij er geen moeite mee om afscheid te nemen. “Wat mij rust gaf is dat mijn portefeuille Duurzaamheid gecoverd is en dat er in Sandra Kooij een goede vervanger klaarstaat. Zij haalde tijdens de verkiezingen zelfs meer stemmen dan ik.”

De docent zorgde er met een motie voor dat alle gemeentelijke gebouwen verduurzaamd worden en samen met Gerrit Flier van de SGP pleitte hij ervoor om duurzaamheid voor iedereen betaalbaar te houden, zodat ook inwoners met een lagere inkomen bijvoorbeeld via een duurzaamheidsabonnement zonnepanelen kunnen nemen.

Vergaderen

Peter kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn Edese politieke carrière. “Het was leuk, maar ook lastig. Ik houd bijvoorbeeld niet zo van vergaderen, ik vind het veel leuker om met mensen een gesprek te voeren. Ik ben redelijk beschouwend en vond het daarom lastig om zaken op een goede manier in te brengen. Ik ben iemand die beide kanten afweegt, het genuanceerde verhaal raapte ik liever op bij de inwoners zelf. Zo belde ik in de kwestie fietsstraat Verlengde Maanderweg bij mensen aan om koffie te drinken en hun verhaal te laten vertellen.”

Sneeuw

Het onderwijspaar gaat wonen op Curaçao, mogelijk tot hun dochters van 13 en 10 jaar hun middelbareschooltijd hebben doorlopen. Ze kijken uit naar het leven op het warme eiland. “Hopelijk hebben we een zwembad in de tuin”, zegt Jacomijn. “Op het eiland zijn je sociale contacten dichtbij. Zowel vrienden als strand zijn relatief dichtbij. ”

Peter: “Ik ben liefhebber van warmte, al zweet ik wel snel. Er zijn mooie en interessante stranden met zeeschildpadden. Ik zal vaak gaan zwemmen en heb veel zin om weer regelmatig te gaan duiken.” Nederland zal niet uit hun gedachtes verdwijnen. Jacomijn: “Wat we vast zullen gaan missen, is het gemak van de fiets en wie weet zelfs de sneeuw!”

Bron: Edense Post

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Idd. Lapas, deze worden niet door Curacaoenaars bekleedt.

    Als ze de taal zouden snappen, zouden ze door Curacaoenaars BEKLEED worden.

  2. @ericlaplas
    Onzin er is ook elk jaar een gillend lerarentekort op Curaçao. Ik zie die mevrouw, ben haar naam even kwijt, die zich hiermee bezighoudt voor het katholiek onderwijs ook elk nieuw schooljaar klagen over dit tekort.

  3. Ik gun iedereen een baan maar in Nederland is ook een leraren tekort. Dit zijn weer twee banen die niet door Curacaoenaars worden bekleedt. Wij hebben toevallig een groep leraren die dit jaar zijn afgestudeerd en die op zoek zijn naar een baan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties