26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Express | Venezuela: Rusland trekt topadviseurs terug en dat is slecht nieuws voor Maduro

HomeMediaExpress | Venezuela: Rusland trekt topadviseurs terug en dat is slecht nieuws...

Dominique Dewitte

Russische oliemaatschappijen tussen hamer en aambeeld | EPA

Rusland trekt zijn militaire adviseurs terug uit het noodlijdende Venezuela. Dat is slecht nieuws voor de lokale dictator Nicolas Maduro. Moskou begint te twijfelen aan Maduro’s capaciteit om aan de toenemende economische druk op zijn land te weerstaan.

Militair advies maakt traditioneel deel uit van Ruslands buitenlandpolitiek. Vaak wordt dat advies vanuit Russische ambassades in het buitenland verleend.

Maar Rostec, een Russisch staatsbedrijf dat voornamelijk in defensie actief is en ook militair advies verleent, behoudt nog slechts enkele tientallen personeelsleden in Venezuela. Onder Maduro’s voorganger Hugo Chavéz waren er dat makkelijk duizend. Het vertrek van Rostec-personeel heeft zich de voorbije maanden versneld. Als reden wordt een gebrek aan nieuwe contracten opgegeven. Maduro en zijn regime beschikken niet langer over de cash die nodig is om Rostec voor zijn diensten te betalen. Rostec heeft het ook steeds moeilijker om elders zijn diensten te verkopen, nu Amerikaanse sancties steeds verder worden uitgebreid. Plannen om in de buurt van Caracas een Kalasjnikov-fabriek op te richten worden opgegeven. Er zat weinig anders op dan Venezuela op te geven, aldus insiders.

Rusland is traditioneel een van Venezuela’s meest trouwe bondgenoten, maar Poetin lijkt zijn geduld met de situatie in het Zuid-Amerikaanse land te verliezen, nu de Amerikaanse sancties tegen Rusland ook Moskou pijn beginnen te doen. Venezuela was lang een van Moskou’s beste klanten, maar die dagen lijken ook voorbij.

Venezuela zit financieel volledig aan de grond

Het vertrek van Rostec ontkracht Maduro’s claim dat Rusland en China aan zijn zijde staan in zijn dispuut met de Verenigde Staten. Die landen zouden Caracas moeten behoeden tegen elke buitenlandse invasie. Dat hij Rostec niet langer kan betalen, bevestigt enkel dat het land financieel totaal aan de grond zit.

In een ongebruikelijk persbericht gaf zelfs de centrale bank van Venezuela vorige week toe dat de economie van het land zich in desastreuze toestand bevindt. De inflatie bereikte er in 2018 liefst 130.000%. In het derde kwartaal van 2018 daalde het bbp er op jaarbasis geëxtrapoleerd met 22,5%. Het bbp is er sinds de start van 2014 elk kwartaal gedaald en met tenminste 10% per jaar in elk kwartaal sinds eind 2015.

De cijfers stemmen grosso modo overeen met die van het IMF en andere economen. Die zeggen dat de Venezolaanse economie de voorbije 5 jaar is gehalveerd in omvang. De bank heeft ook cijfers met betrekking tot de inflatie gepubliceerd. Die cijfers bevestigen dat het land zich in de greep van hyperinflatie bevindt. De prijzen stijgen er maandelijks met meer dan 50%. De inflatie bedroeg 863% in 2017 en 130.060% in 2018. Toch blijft de inflatie in Venezuela onder het record van Zimbabwe in 2008. Daar namen prijzen jaarlijks met 231 miljoen procent toe. Nog volgens de centrale bank zou de inflatie nu zijn teruggedrongen tot 35 % in maart en april van dit jaar.

Russische oliemaatschappijen tussen hamer en aambeeld

De Russische vriendschap met Venezuela kost Moskou veel geld. De instorting van de Venezolaanse economie kwam vooral Russische oliemaatschappijen goed uit. Volgens het persbureau Reuters zou Caracas sinds 2006 liefst 8,5 miljard dollar in leningen van Rusland hebben gekregen van de Russische oliemaatschappij Rosneft. Deze sommen worden via olieleveringen terugbetaald via de PDVSA, de Venezolaanse staatsoliemaatschappij. Maar dat gebeurt tegen een tergend traag tempo of helemaal niet. Ook Rosneft zit dus tussen hamer en aambeeld. Indien het regime Maduro niet overleeft is dat geld verloren. Zich terugtrekken uit Venezuela lijkt voorlopig nog geen optie. Vraag is hoelang de Russen nog bereid zijn Maduro in het presidentieel paleis in Caracas te tolereren.

Bron: Expressbusiness.nl

1 reactie

  1. Analyse van niets. Opnieuw stemmingmakerij, want het valt te bezien of het terugtreden van Russische experts de situatie anders zal beïnvloeden. Guido is zwak. Feit is Putin heeft Trump in zijn zak en de ‘eigenaar’ van een groot deel van de oliereserves, China, wordt in het bovenstaande niet in beschouwing genomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties