Express | Venezuela slechtste economie van de wereld

Venezuela heeft de slechtste economie van de hele wereld| Foto AFP

Venezuela heeft de slechtste economie van de hele wereld| Foto AFP

Venezuela heeft de slechtste nationale economie van de hele wereld, gevolgd door Oekraïne en Zuid-Afrika. De top vijf wordt echter verder gevormd door Oekraïne en Griekenland. Dat is gebleken uit een analyse van het persbureau Bloomberg, die leidde tot een selectie van vijftien landen met de zwaarste economische problemen.

Bloomberg baseerde zich voor de berekening op een combinatie van het werkloosheidsniveau en de prijsevoluties in de betrokken landen. Meer dan de helft van de lijst blijkt samengesteld te zijn uit Europese landen. Dat gegeven geeft volgens het persbureau aan welke tol de crisis in de eurozone heeft geëist.

De top tien bestaat verder uit Spanje, Rusland, Kroatië, Turkije en Portugal. Daarna volgen Italië, Colombia, Brazilië, Slovakije en Indonesië.

Inflatie van 80 procent

“Met een inflatie van 80 procent kon Venezuela onmogelijk ontsnappen aan de eerste plaats,” stippen de onderzoekers aan. “De dramatische daling van de olieprijzen heeft voor een brede waaier problemen gezorgd in het land, dat eerder al geconfronteerd werd met een tekort aan basisgoederen.”

“Anderzijds dankt Oekraïne zijn hoge rangschikking aan een bruto binnenlands product van 8.494 dollar per hoofd van de bevolking. Daarmee laat het land alleen de Filipijnen achter zich. In de vijftig landen die werden onderzocht, werd een gemiddeld bruto binnenlands product van ongeveer 31.000 dollar geregistreerd.”

“Bovendien is de werkloosheid in Oekraïne verder opgelopen tot 9,5 procent, terwijl dit jaar 17,5 procent inflatie wordt verwacht.”

Eurozone

De analisten van Bloomberg besteedden echter ook grote aandacht aan de eurozone. “Vijf jaar geleden werden Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje als Europese probleemlanden geïdentificeerd,” zeggen de onderzoekers. “Op dit ogenblik verkeren die landen, op uitzondering van Ierland, nog altijd in zware economische problemen.”

“Griekenland staat met een schuld van 240 miljoen dollar aan zijn internationale crediteuren zelfs op een vijfde plaats. Maar ook Spanje en Portugal behoren tot de tien grootste probleemeconomieën. Italië valt daar net buiten. Ierland, waar inmiddels een bruto binnenlands product van 48.787 kan worden gemeld, kon zijn economische situatie de voorbije jaren wel gevoelig verbeteren.” (mah)

Bron: Express.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *