28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Extra kosten voor nis meterkast

HomeMediaAlgemeen nieuwsExtra kosten voor nis meterkast

Klanten van zonnepanelen stuiten op onvoorziene kosten

zonne energie-22052013Willemstad – Hoewel vooraf niet opgenomen in het pakket regels voor de aanschaf van zonnepanelen, blijken sommige klanten nu voor duizenden guldens een nis te moeten bouwen zodat de meterkast aan de straat komt te staan. Tot ongenoegen van klant en aanbieders.

Advertentie

De nieuwe regel is opgelegd door controleurs van Aqualectra, die stellen dat er pas stroom aan het net teruggeleverd kan worden, als de meterkast niet aan huis, maar aan de straat is gemonteerd.

,,Ik word verplicht door Aqualectra om een nis te bouwen, net buiten mijn terrein met daarop de meter voor de elektriciteit”

, stelt Pepijn Bierenbroodspot, één van de klanten die na de koop van zonnepanelen van deze regel hoorde.

,,Die meter hangt, al tien jaar, aan het huis (zoals bij velen) maar dat mag niet meer volgens Aqualectra.
Een lage nis is overigens ook fout, hij moet 1.35 meter hoog zijn, aan te leggen op eigen kosten.”

Voor niet minder dan 3.000 gulden moet Bierenbroodspot de meter laten verplaatsen en een nis laten bouwen.

,,En tot die tijd mogen we nu niet terugleveren aan het net tot we op eigen kosten een nis buiten bouwen inclusief de kosten voor de verplaatsing van de meter.
Pas na goedkeuring van Aqualectra kunnen we officieel terugleveren.”

Inmiddels is er met leverancier EcoEnergy een afspraak gemaakt dat zij 85 procent van de kosten voor hun rekening nemen.

,,De mensen van Aqualectra maken het ons steeds moeilijker. Deze regel kwam pas later aan het licht en zij blijven op hun punt staan. De controleurs van Aqualectra moeten bij de meter kunnen komen, omdat het maandelijks gemeten moet worden. We hebben bij een aantal klanten inderdaad de nis moeten verplaatsen”

, aldus eigenaar/directeur Eduard Ravelo van EcoEnergy.
Bij drie klanten is het bedrijf tegemoet gekomen in de kosten, waaronder bij Bierenbroodspot.

,,Zeer netjes van EcoEnergy om zich zo op te stellen”, aldus Bierenbroodspot.

Maar ook Dutch Durables kent dit probleem, vertelt oprichter Reinoud van der Bos.

,,Sterker nog, het speelt al sinds een klein jaar. Wij moeten aan heel veel regels voldoen bij het installeren van een zonnesysteem, maar deze regel was niet genoemd.
Toen we installaties gingen keuren, werden we er op gewezen dat er maar liefst vier projecten waren waarbij de meter niet bij de weg zat.”

De kosten variëren tussen de 3.000 en 5.000 gulden, aldus Dutch Durables.
Sommige klanten begrijpen de situatie en lossen het zelf op, zegt Van der Bos, bij anderen worden de kosten gedeeld tussen de aanbieder en de klant.

,,Bij een paar klanten hebben we de volledige kosten uiteindelijk moeten betalen, en bij een paar klanten is dit probleem nog niet opgelost.”

Daarnaast kaart Van der Bos aan dat het grote aantal regels voor de aanschaf van zonnepanelen sommige klanten afschrikt.
Ook wordt het proces vertraagd doordat verklaringen van geen bezwaar maar niet afgegeven worden.

,,Bureau Telecommunicatie en Post moet die afgeven, sturen de aanvraag door naar Aqualectra en daar blijft het liggen. Het gaat sinds juni al om zo’n vijftien verklaringen waar we nog altijd op wachten.”

Aqualectra: Regel vooraf wel bekend

In een reactie laat Aqualectra weten verbaasd te zijn. Zo zou er begin van het jaar met alle installateurs bij Bureau, Telecommunicatie en Port (BTP) overleg zijn geweest waarbij alle informatie zou zijn doorgegeven. Ook verwijst Aqualectra naar de brochure ‘Aansluitingsprocedure Teruglevering Installatie Duurzame Energie’. Daarin staat opgenomen onder meest relevante technische aandachtpunten: ,,De aanvrager dient te beschikken over een meterinstallatie buitenshuis, in een nis.” De brochure is bij Aqualectra verkrijgbaar, maar staat ook online. De klanten en de bedrijven hadden dus wel degelijk op de hoogte kunnen zijn van het vereiste om een nis te hebben. Reden voor het vereiste om de meterkast in een nis aan de straatkant te hebben is het feit dat Aqualectra in staat moet zijn om het systeem uit te schakelen in geval van nood, op welk moment dan ook, zo laat Aqualectra weten. Tot slot laat Aqualectra weten dat het niet klopt dat het proces om een verklaring van geen bezwaar aan te vragen wordt vertraagd. ,,Het verzoek wordt aan BTP gedaan dus zij kunnen aangeven waarom het later komt. Wij hebben afspraken met hen binnen hoeveel tijd wij moeten reageren en daar voldoen wij aan.”

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties