‘Failliet door vrij onderwijs’

omayra-leeflang-3

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang: Het vrije onderwijs heeft ervoor gezorgd dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport bankroet is

Willemstad – Het vrije onderwijs heeft ervoor gezorgd dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport bankroet is. Dat betoogde onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang gisteren tijdens de Statenvergadering waarin over het onderwijs werd gesproken.

Om het vrije onderwijs hoe dan ook te kunnen financieren is er gekozen om in het vervolgonderwijs te bezuinigen op taakuren en begeleiding van leerlingen en om de indexering en loontrede bij het onderwijzend af te schaffen, zo stelt Leeflang.

Het onafhankelijk Statenlid stelde dat het al vorig jaar bekend was dat er voor het schooljaar 2013/2014 op de begroting geen ruimte was om het vrije onderwijs te bekostigen.

Omdat het vrije onderwijs heilig was, een ‘heilige koe’, zoals het Statenlid dat omschreef, werd er gekeken hoe het toch gefinancierd kon worden. Zo begon de zoektocht om geld bij overheids-nv Refinería di Kòrsou vandaan te halen.

Vervolgens werd er geopperd dat alle ministeries eraan zouden bijdragen, maar dat was niet haalbaar. Ook werd er gesproken over het samenvoegen van stichtingen die onder het ministerie vallen.

Hierna werden de herstelmaatregelen voorgesteld. Daaronder vielen onder meer het verlagen van de taakuren en begeleidingsuren in het vervolgonderwijs (deze maatregelen zijn vorige week na protest uit verschillende geledingen van de samenleving door de regering ingetrokken, red.).

Het afschaffen van de loontrede en indexering voor het onderwijzend personeel van bijzondere scholen viel ook onder de herstelmaatregelen.

,,Topambtenaren Melfor en Sofia van Financiën en Onderwijs waarschuwden in een advies om deze maatregelen niet te treffen omdat zij vreesden dat de kwaliteit van het onderwijs daarmee aangetast zou worden”, aldus Leeflang tegenover deze krant.

,,Onderwijsvakbond Sitek is voorstander van het gratis onderwijs maar wordt nu door de problemen om het financieren de dupe ervan”, aldus Leeflang. In de visie van het onafhankelijk Statenlid worden schoolkinderen de dupe als de regering vast blijft houden aan de ‘heilige koe’.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “‘Failliet door vrij onderwijs’

 1. Natuurlijk krijgt het volk al jaren de ministers waar ze op stemmen.
  Maar helaas wordt het volk ook al jaren voorgelogen door hun papiaments talige kranten.
  Door alle media die in de zakken van de maffia vriendjes zit van deze politici.
  De meesten lezen liever niet in andere talen, want dat is lastig of ze spreken uberhaubt geen andere taal.
  Dus het papiamentstalige onderwijs is de manier om het volk dom en volgzaam te houden.

  Het onderwijs zou weer terug moeten naar de tijd van 20 jaar geleden.
  Gewoon de taal van het koninkrijk leren en de lessen zouden weer tot laat in de middag moeten duren.
  Nu lopen de kinderen na 01.00 uur op straat zonder toezicht.
  ouders moeten werken, dus de kinderen hebben vrijspel.
  Daar kweek je domheid mee en criminalitiet en tienermoedertjes.
  Maar dat zal wel nooit meer gebeuren, want een dom volk is een volgzaamvolk.
  veel beloven en niets geven doet de gek in vreugde leven.
  De huidige politiek heeft geen belang bij een goed opgeleid volk.

 2. Abraham Mossel

  Het volk krijgt waar het voor kiest. Ministers noemen zich doctorandus of professor, kijk naar Gerrit de Raaf/ M Wiels etcetera , stuk voor stuk stelen, verzinnen of krijgen ze gratis een titel.

 3. Met dank aan ene Monk…(een fout figuur uit het PS van het kabinet Wiels/Schotte)
  Wiels had ook geen goede kandidaten voor ministerposten.
  Net als Asjes nu, die met een stelletje minkunkels het kabinet vorm heeft gegeven (allemaal baantjessjagers zonder verstand)
  om met deze figuren een land te besturen staat gelijk aan een huis bouwen op drijfzand.
  Er komt alleen ellende van.
  Wanneer krijgen we eens een politieke partij met capabele mensen?

 4. Henriques

  Schandelijk stom en ondoordacht besluit geweest want het was altijd al zo dat bij veel gezinnen die het niet konden betalen het ook niet hoefden te betalen.
  Waar we nu mee gaan zitten is een komende generatie die onvoldoende is opgeleid, het zal de problemen op dit eiland alleen maar groter maken.
  Als het zo door gaat dan zie ik het erg somber in. Nu al is het problem groot van slecht opgeleidde kinderen die van school af komen. Nu al spreekt het gros van de kinderen nauwelijks Engels.
  En wie denkt aan de kinderen van Banda Bou waar de ouders zoveel aan busgeld moeten betalen naar de stad. 7 gulden of meer per dag, ligt eraan welke bus zij moeten nemen.
  What a bloody shame allemaal hier.

 5. Omayra heeft gelijk, hoe je het ook bekijkt; het gratis onderwijs is een grote miskleun, een populistisch ondoordachte maatregel waar de verkeerden van profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *