FD | ‘Amerikanen overwegen handelsverbod Venezolaanse obligaties’

President Nicolás Maduro met de grondwet in de hand | Reuters/Marco Bello

De Verenigde Staten doen mogelijk binnenkort de handel in Venezolaanse obligaties in de ban. Met die nieuwe sancties hopen de Amerikaanse autoriteiten de om cash verlegen zittende Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro te raken.

Dat melden Amerikaanse media, waaronder The Wall Street Journal en persbureau Bloomberg.

Onder het nieuwe sanctieregime zou er een verbod komen op de aan- en verkoop van schuldpapier van de Venezolaanse overheid en van staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela SA. Het gaat om leningen gedenomineerd in dollars. De regering-Maduro gebruikt volgens de oppositie de verkoop van dergelijke obligaties als ‘levenslijn’ in een periode dat de inkomstenstroom is opgedroogd.

Geweld en protesten

Venezuela is al maanden in de ban van gewelddadige straatprotesten tegen de regering, waarbij al meer dan honderd doden zijn gevallen. De president heeft het parlement buitenspel gezet, oppositieleden opgepakt en is van plan de grondwet te wijzigen. Intussen kampt het land met hyperinflatie en ernstige voedseltekorten. Wanbestuur is de belangrijkste oorzaak, maar ook de lage olieprijs speelt een rol.

Onlangs kwam zakenbank Goldman Sachs onder vuur te liggen nadat het schuldpapier van het staatsoliebedrijf had opgekocht dat kort daarvoor nog op de balans van de centrale bank van Venezuela stond.

‘Hongerobligaties’

Venezuela is erop gebrand zijn betalingsverplichtingen aan buitenlandse schuldeisers na te komen om te voorkomen dat er beslag wordt gelegd op de olie-export — de enige steunpilaar van de economie. Dat heeft het schuldpapier de cynische bijnaam ‘hongerobligaties’ opgeleverd. Het land is dit jaar zo’n $10 mrd kwijt aan rentelasten, ongeveer evenveel als het besteedt aan alle importen exclusief olie, zo schatte zakenbank Nomura. In oktober en november staan er betalingen van $3,53 mrd op de rol.

Het hoogrenderende Venezolaanse schuldpapier, dat tegen forse kortingen kan worden opgepikt, heeft daardoor een zekere aantrekkingskracht op beleggers. Zij hopen dat hervormingen door een volgende regering de waarde van hun obligaties zal opdrijven. Goldman Sachs zou eerder bijvoorbeeld 31 cent op de dollar hebben betaald voor de leningen van het oliebedrijf.

Trump

Woensdagavond, toen de eerste berichten van de Amerikaanse plannen opdoken, schoot het effectief rendement op Venezolaanse staatsobligaties opnieuw omhoog. De tienjaarslening in dollars biedt nu effectief rendement van ruim 32%.

Of het daadwerkelijk tot een handelsverbod op het schuldpapier komt, is nog de vraag. Het ministerie van buitenlandse zaken in Washington zou nog geen beslissing hebben genomen, en president Donald Trump is op reis.

Bron: Financieel Dagblad

5 Reacties op “FD | ‘Amerikanen overwegen handelsverbod Venezolaanse obligaties’

  1. LaStiwz omdat niemand economisch schade moeten incasseren op aandringen van een ander land, we hebben een contract met de Venezolanen al lang geleden en niemand heeft het recht om te zeggen eigenschuld dikke bult.

    Als Amerika sancties tegen Venezuela wil leggen, fine maar wij mogen niet gedupeerd worden dus ze moeten ons wel schadeloos stellen.

  2. @Enri: wie zijn “ze” n waarom moeten “ze” ons schadeloos stellen?

  3. De hebberige Banken die hierin hebben geinvesteerd mogen zinken-ik zeg doen.

  4. Ze moeten ons schadeloos stellen.

  5. Wij worden ook getroffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *