31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

FD | Aysel Erbudak genoemd als ziekenhuisdirecteur Aruba

HomeMediaFD | Aysel Erbudak genoemd als ziekenhuisdirecteur Aruba

Rob de Lange

Aysel Erbudak, toen nog voorzitter van de raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, in 2012.Foto: Robin Utrecht/HH

Een oude bekende uit de Nederlandse ziekenhuiswereld speelt – wellicht ongewild – een rol in de verkiezingscampagne op Aruba. Volgens de grootste krant van het eiland, Diario, wordt Erbudak de nieuwe directeur van het Horacio Hospitaal tegen een maandelijkse vergoeding van 35.000 Arubaanse guldens, ruim €16.000.

De voormalige directeur van het Slotervaartziekenhuis, gehuwd met de Arubaanse politicus en ex-minister Richard Visser, ontkent in alle toonaarden.
Aysel Erbudak, toen nog voorzitter van de raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, in 2012.

Het Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal, net buiten de hoofdstad Oranjestad gelegen, is het enige ziekenhuis op Aruba. De instelling onderging de afgelopen jaren een ingrijpende renovatie. Al geruime tijd circuleren er geruchten over financiële malversaties. De Nederlandstalige krant op Curaçao, Amigoe, schreef in 2012 al dat ‘het miljoenenproject voor de renovatie en uitbreiding riekt naar corruptie’.

Verkiezingen

Vrijdag gaan de Arubanen naar de stembus voor een nieuw parlement. De strijd gaat tussen de oppositiepartij MEP en de regeringspartij AVP van premier Mike Eman. De AVP is al ruim acht jaar aan de macht, de MEP staat voor in de peilingen.

Erbudak woont tegenwoordig op het Caribische eiland en is getrouwd met Richard Visser, prominent lid van de AVP en tot 2013 minister van volksgezondheid. In 2008 werd hij door de toenmalige regering van Aruba gevraagd om een taskforce obesitas te leiden, een jaar later werd hij minister.

De benoeming van Erbudak zou onderdeel uitmaken van een onderhandse deal tussen Visser en het huidige kabinet om vier parlementariërs en de voormalige ziekenhuisbestuurder na de verkiezingen een baan te bezorgen.

Omstreden

Erbudak is in Nederland niet onomstreden. Ze werd In 2006 bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis. In 2013 werd ze uit deze functie geschorst door de raad van commissarissen wegens ‘solistisch optreden’. Twee jaar later werd ze persoonlijk failliet verklaard. Het ziekenhuis claimde €1.7 mln van Erbudak, die op dat moment in Turkije woonde. Eerder al verdacht het OM haar van oplichting en witwassen in een mislukte deal van een Turks vakantiepark.

Op Facebook haalt Erbudak fel uit naar de publicatie in Diario. ‘Volgens mij ben ik de enige vrouw die in de campagne tegen haar man wordt gebruikt.(…) Zag ook dat er al een baan voor mij is bedacht voor 35.000 gulden per maand. Hoe mooi het nieuwe ziekenhuis ook is geworden, ik kan u garanderen dat ik nooit de directeur van jullie ziekenhuis zal worden.’

Erbudak eindigt met een oproep om op haar man te stemmen: ‘Als Aruba echt verzekerd wil zijn van innovatie, kies dan Richard Visser.’

Corruptie en vriendjespolitiek

De Arubaanse advocate Edwina Henriquez, die corruptie en vriendjespolitiek op het eiland aan de kaak probeert te stellen is er niet gerust op. ’Het is een zeer opmerkelijk bericht in Diario, zeker voor zo’n uitermate regeringsgezinde krant.’

Henriquez verzocht eerder dit jaar de Nederlandse overheid om waarnemers te sturen. Het kabinet legde het verzoek terzijde, erop wijzend dat de mogelijkheid van het sturen van verkiezingswaarnemers bestaat, maar alleen ‘indien daar prijs op wordt gesteld’ door de Arubaanse regering.

Bron: Financieel Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Erbudak is niet uit het ‘luchtledige’ aan komt waaien? Van Aller geeft aan “Kennelijk is Richard Visser weer even terug in Aruba ui Amerika.” Ook voorspelt @Mossel elders op deze site een wisseling van de wacht. Who knows?
    Misschien verandert er vrijdag wel wat op Aruba, echter deze verandering is te vergelijken met een theaterstuk. Een verkiezing net als de theater kent verschillende aktes, veel acteurs, een regisseur en een draaiboek. Vaak wordt het geheel prachtig aangekleed, met mooie decorstukken en een producent die het stuk financiert (Visser misschien?). Er is sfeer, spanning en emotie en wordt reikhalzend uitgekeken naar veel en kritisch publiek (zie reacties alhier). M.a.w. alle ingrediënten zijn aanwezig om er een succes van te maken (ook financieel).
    Maar vaak, na of gedurende de uitvoering, zinkt de realiteit in en is het voor de acteurs, regisseurs en scriptschrijvers een raadsel waarom het verwachtte niet wordt waargemaakt. Naar mijn mening komt dit omdat de verandering die men wilde (en dat wat was beloofd) steeds meer een activiteit van adviseurs en interimmanagers is geworden – mensen als Erbudak – dan van leiders die het mandaat hebben gekregen zelf.

  2. @hoedanook, kan jij jezelf nog in de spiegel zien? Of ben jij ook een van de vele vriendjes die profiteren van de corruptie en vriendjespolitiek alhier? Figuren als Erbudak en hun glibberige vriendjes hebben hier niets te zoeken, en moeten zeker van ons belasting- en premiegeld afblijven.

  3. @hoedanook, onder welke steen kom je vandaan, Wijsheid dient de mens, ooit gehoord van een minister Constancia die een overval met pistool op een benzienestation in rotterknot heeft gepleegt een mister die meerderemalen veroordeeld is geweest voor winkeldiefstal, hou tog op man.Vazal van Gerrit de Raaf

  4. Het Slotervaartziekenhuis was het eerste algemene ziekenhuis van Nederland dat geheel in particuliere handen kwam. Aysel Erbudak was de bestuursvoorzitter en ook mede-eigenaar.

    Tijdens de regering Schotte wilde Minister Constancia samen met Erbudak de Curaçaose zorgsector doorlichten. Erbudak pleitte voor een andere manier van verdeling van de financiële middelen in de zorgsector op Curaçao. Volgens Erbudak was er genoeg geld beschikbaar ‘Maar de verdeling moest anders’ (Amigoe). Er was een conceptovereenkomst tussen het Amsterdamse ziekenhuis en Curaçao, Aruba en St. Maarten om ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de Antilliaanse eilanden te reorganiseren.

    Wellicht bij winst van de partij van (ex-Minister) Richard Visser kunnen endelijk deze plannen op Aruba, t.a.v. de AZV en het Dr. Horacio E. Oduber Hospital crystaliseren.

  5. Lijkt ons geen goed idee, gezien wat er allemaal gebeurt is in het Slotervaartziekenhuis. Wellicht is het nuttig om bepaalde personen ter wille te zijn om ongezien te kunnen wegsluizen? Maar dat is dan de verantwoordelijkheid van de AZV en het ziekenhuis en wellicht de minister van volksgezondheid? Interessant om af te wachten wie er mogelijk in de fout gaat. Onze voorkeur gaat uit naar een persoon van onbesproken gedrag. Hadden Armand Hessels en zijn medesprekers niet feitelijk aangedrongen op deugdelijk bestuur? De schijn van ondeugdelijk bestuur moet ook hier worden vermeden. En misschien is mevrouw Erdubak van schrik 200% integer geworden? Kennelijk is Richard Visser weer even terug in Aruba ui Amerika. Met Richard Visser als haar echtgenoot kan er zeker de schijn van belangenverstrengeling worden gewekt. Het hangt ervan af of dit doorgaat. De doorslag geeft of de AVP al dan niet de verkiezingen wint. Als mevrouw zo hard nee roept wordt het ja. Dit komt neer op alle friends en family een baan vóór of na de verkiezingen te bezorgen. Een troost. er zijn voor veel consultants nodig. Renée van Aller&John de Vries.

  6. Ze heeft in ieder geval al veel ervaring met frauderen dus ze past naadloos in Aruba. Ik medelijden met de bevolking van Aruba, binnenkort is het ziekenhuis failliet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties