FD | Banken lopen voorop in transparantie over belasting die zij betalen

De 13 medewerkers van de Rabobank op Curaçao boekten € 53 mln winst

Rabobank

De 13 medewerkers van de Rabobank op Curaçao boekten € 53 mln winst

Banken lopen voorop in de transparantie over de belasting die zij betalen. Zij moeten sinds 2014 publiek maken hoeveel winstbelasting zij per land betalen. Verder houdt de zogeheten ‘country-by-country reporting’ in dat zij per land bedrijfsresultaat, winst vóór belasting en aantal werknemers publiceren.

Uit de jongste jaarverslagen blijkt dat ING in 2015 45% winst- oftewel vennootschapsbelasting (vpb) betaalt over de Nederlandse winst, ABN Amro 30% en de niet-beursgenoteerde Rabobank 10%. Navraag leert dat de belastingdruk minder ver uiteenloopt dan dat de rapportages doen vermoeden. ING telt als enige de bankenbelasting mee in de winstbelasting. Bij Rabo ligt winst waarover belasting wordt geheven veel lager dan de gerapporteerde winst. Onder meer doordat de dividenduitkering van verzekeraar Achmea onbelast blijft.

Vingerwijzingen

Country-by-country reporting kan vingerwijzingen opleveren voor belastingontwijking. Bedrijven die in één land weinig werknemers tellen, veel winst maken en nauwelijks belasting betalen, schuiven mogelijk met winsten om de belastingdruk te verlagen, wat overigens legaal is.

ING meldt een winst van € 380 mln in Mauritius, waarover geen belasting is geheven. Dit is een boekwinst na de fusie van de Indiase ING-dochter Vysya met de eveneens Indiase Kotak Mahindra Bank, zegt een woordvoerder. Volgens de bank is over zulke papieren winsten in Mauritius noch India of Nederland belasting verschuldigd. De vrees dat India dergelijke winsten op zeker moment wel zou belasten, deed ING uitwijken naar Mauritius.

De bovengemiddelde winstgevend van ING in Ierland is evenmin het resultaat van winstverschuiving naar het land met een vpb-tarief van 12%, aldus de bank. De grootzakelijke klanten van de Ierse dochter zijn met negen ton winst per ING-medewerker gewoon veel lucratiever dan bijvoorbeeld Nederlandse particulieren, aldus de bank.

Rabo op Curaçao

De dertien medewerkers van de Rabobank op Curaçao doen het nog beter dan hun Ierse ING-collega’s. Zij boekten vorig jaar samen € 53 mln winst. Hierover hoefde de coöperatieve bank slechts € 2 mln belasting te betalen op het zonnige eiland. De verklaring van de bank is dat zij kredieten van grote klanten in Brazilië en Chili deels vanuit Curaçao beheert, omdat de thuislanden beperkingen stellen voor leningen in vreemde valuta. Niet alleen de winst gaat naar Curaçao. Ook fiscaal verrekenbare verliezen komen daar terecht, stelt de bank om aan te geven dat zij niet aan belastingarbitrage doet.

Bron: FinancieelDagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *