FD | Bankier bekent witwassen rond Venezolaans oliebedrijf

Julius Baer – Panama

Een voormalig vermogensbeheerder van de Zwitserse Julius Baer Group Ltd heeft volgens persbureau Bloomberg in de Verenigde Staten bekend deel te hebben genomen aan een miljardenprogramma om gestolen geld van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA wit te wassen.

De bankier, de 44-jarige Matthias Krull, is een maand in de VS aangehouden.

$1,2 mrd verborgen

Krull is Duits staatsburger en inwoner van Panama. Hij verklaarde woensdag schuldig te zijn aan een samenzwering om witwaspraktijken te plegen, zeiden federale aanklagers in Miami. Krull werd in juli gearresteerd op verdenking van het misbruik van onroerend goed in Florida en nepinvesteringsprogramma’s om $ 1,2 miljard te verbergen. Dat geld was verduisterd van PDVSA. Op 29 oktober hoort Krull zijn straf.

De autoriteiten in de Verenigde Staten en Zwitserland onderzoeken hoe miljarden dollars verduisterd zijn van Petroleos de Venezuela SA zoals PDVSA formeel heet. Zwitserland heeft twee jaar geleden $118 miljoen aan bankactiva in beslag genomen, gekoppeld aan een Venezolaanse zakenman. Die gaf toe dat hij PDVSA-ambtenaren omkocht om ongeveer $ 1 miljard aan energieleveringscontracten te bemachtigen.

Zes verdachten

Een Colombiaans staatsburger werd op dezelfde manier als Krull in juli werd gearresteerd. Het Amerikaanse ministerie van justitie sprak destijds over zes verdachten uit Venezuela, Portugal en Uruguay.

Krull kijkt aan tegen mogelijk 10 jaar gevangenisstraf. Hij heeft ingestemd samen te werken met de openbare aanklagers, volgens de overeenkomst die woensdag bekend is gemaakt. Krull was een senior relatiebeheerder bij Julius Baer in Panama ten tijde van het vermeende witwassen van geld.

Grote Zwitserse vermogensbeheerder

Julius Baer is de op twee na grootste vermogensbeheerder van Zwitserland. Het bedrijf zei in juni afscheid te nemen van enkele bankiers vanwege een strategische herschikking van Baer’s Latijnsamerikaanse divisie. Een van hem is Krull, meldt Bloomberg.

De beweerde samenzwering begon in 2014 met de oprichting van een wisselkantoor om $600 mln verkregen uit omkoping en fraude weg te sluizen van PDVSA, volgens federale openbare aanklagers. In mei 2015 was de omvang van de ‘samenzwering verdubbeld tot $ 1,2 mrd verduisterd bij PDVSA’, stellen de aanklagers.

Curaçao

PDVSA is uitbater van de Isla-olieraffinaderij op Curaçao. Door de aanhoudende problemen bij de Venezolaanse oliemaatschappij ging Curaçao in juni per onmiddellijk op zoek naar een vervangende beheerder.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *