FD | Boskalis dwingt terecht uitspraak af

Boskalis dwingt terecht uitspraak af

Boskalis dwingt terecht uitspraak af

Agressief. Zo noemt Fugro de houding van Boskalis. De maritiem dienstverlener uit Papendrecht zou de ­bodemonderzoeker uit Leidschendam ten onrechte voor de rechter slepen. De nieuwe grootaandeelhouder, die in de afgelopen maanden een belang van 20% kocht, dient de reeds lang bestaande corporate-governance­structuur bij Fugro maar te accepteren.

Beschermingswallen

Aan de orde zijn de beschermingswallen rond Fugro. Het bedrijf heeft al sinds jaar en dag drie muren opgetrokken om zich ongewenste belagers van het lijf te houden. De eerste twee zijn gangbaar bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. De derde, de Stichting Continuïteit Fugro, die sinds 1999 op het Antilliaanse eiland Curaçao zetelt, is van exotischer aard.

Het doel van de stichting is duidelijk. Bij een ongewenste overnamedreiging kan zij de belangrijkste bezittingen van Fugro voor een klein bedrag overnemen. Daarmee koopt een aanvaller een lege huls. Dat is op zichzelf al apart, maar de centrale vraag is wiens belang daarmee is gediend. Fugro stelt dat de stichting in actie komt als de onafhankelijkheid van het bedrijf moet worden beschermd. Het is nadrukkelijk niet bedoeld om de positie van de directie veilig te stellen. Daarom zou het bestuur van de stichting ook volledig onafhankelijk van Fugro opereren. Dat is weinig geloofwaardig. Waarom zouden twee beschermingswallen niet afdoende zijn?

Motief

Tegelijk mag er aan het motief van Boskalis getwijfeld worden. Waarom maakt het bedrijf zich zo druk als het geen vijandige overname wil doen? Boskalis houdt vol dat het geen openbaar bod voorbereidt, maar zich als grootaandeelhouder zorgen maakt over een zwart gat waarin de activiteiten van Fugro kunnen verdwijnen. De meeste analisten houden er niettemin rekening mee dat Boskalis wel degelijk plannen heeft voor een gehele of gedeeltelijke acquisitie.

Daar is op zichzelf niets mis mee. Boskalis mag immers zelf bepalen hoe en wanneer het toeslaat, zolang het zich aan de geldende beursregels houdt. Speculaties daarover mogen geen reden zijn om een juridische toetsing van de beschermingswal van Fugro te verhinderen. Ook voor de andere aandeel­houders is het goed dat de rechter zich hier na het kort geding van dinsdag over uitspreekt.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *