FD | Centrale bankier Curaçao op non-actief

CBCS - Emsley Tromp

CBCS – Emsley Tromp

Emsley Tromp, al decennia president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, is op non-actief gesteld, zo meldt de NOS. De maatregel is genomen nadat justitie en politie woensdag zijn woning hadden doorzocht. Hij wordt verdacht van belastingfraude en witwassen. Zijn functie wordt tijdelijk overgenomen door een interim-bestuurder.

Privéfinanciën

Op de Antillen doen al jaren verhalen de ronde over de manier waarop Tromp zichzelf en familieleden zou bevoordelen. Ook in het huidige onderzoek zouden zijn privéfinanciën een rol spelen. Zo zou de centrale bank een lening van $3 mln hebben verstrekt aan Tromps vriendin zonder onderpand. Ook zou er zijn gesjoemeld met pensioenfondsen.

Machtigste man

Tromp geldt als de machtigste man van Curaçao. Hij kwam eerder bij justitie in het vizier. Maart 2012 vroeg het Openbaar Ministerie in een strafproces tegen bankier John Deuss nadrukkelijk aandacht voor de volgens haar opmerkelijke coulance van Tromp voor de omstreden First Curacao Bank (FCIB) van Deuss. Tromp bleek buiten werktijd en buiten het kantoor met Deuss onder vier ogen te vergaderen. Deuss werd later veroordeeld.

Trustkantoor

Woensdag werd in het kader van het strafrechtelijk onderzoek ook een inval gedaan in een kantoor van Gregory Elias, een bekende trustbestuurder en de rijkste man van Curaçao. Hij is geen verdachte in het lopende onderzoek.

Overzicht artikele Financieel Dagblad

Overzicht artikele Financieel Dagblad

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *