FD | Centralebankpresident gebruikte pensioenfonds als huishoudpot

Emsley Tromp, de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten te midden van zijn advocaten bij het verlaten van de rechtbank. Foto: Bea Moedt voor FD

President Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft een ’rekening-courantverhouding’ met zijn eigen privé-pensioenfonds. Hij gebruikte de belastingvrij opgebouwde pensioenreserves van zijn stichting ET Pensioenen voor allerlei uitgaven, zoals het financieren van de studie van zijn kinderen en het onderhouden van zijn moeder.

Bonnetjes in dozen

Tromp claimt dit te kunnen documenteren met ’bonnetjes die ik in dozen thuis bewaar’, bleek donderdag tijdens de eerste dag van het strafproces tegen de centralebankpresident. Het OM vervolgt Tromp voor een belastingfraude van omgerekend € 2,4 mln.

Lees ook
Het FD doet komende dagen over de rechtszaak verslag in het blog ‘Fraudeproces centrale bank Curaçao’ (fd.nl/curacao).

Tromp beloofde de administratie van zijn pensioenfonds te zullen overhandigen. Die belofte is hij tot op heden niet nagekomen. Volgens Tromp hebben huiszoekingen door justitie zijn dozen met bonnetjes door de war gemaakt.

Lening van anderhalf miljoen

De aanklagers melden dat Tromp op 4 februari 2007 anderhalf miljoen dollar leende uit zijn privé-pensioenfonds. Tromp tekende namens uitlener en lener. Wat heeft u met dat geld gedaan, wilde de aanklager donderdag weten. ’Annuïteiten, real estate,’ antwoordt Tromp summier.

Het gat dat Tromp met zijn ’rekening-courantuitgaven’ in zijn pensioenfonds sloeg, liep volgens het OM op van $ 1,7 mln in 2014 naar $ 2,4 mln in 2016. ’Het draait allemaal om uw pensioenvoorziening’, vat de rechter de essentie van de rechtszaak tegen Tromp samen.

Stichting ET Pensioenen

Tromp trad in 1985 in dienst bij de Bank Nederlandse Antillen — de voorloper van de huidige CBCS. Per 1 september 1990 stapte Tromp uit het ambtenarenpensioenfonds waar alle bankmedewerkers tot dan toe bij aangesloten waren. Hij vormde daarna een eigen persoonlijke pensioenvoorziening: zijn stichting ET Pensioenen.

Voorzitter van de stichting is Tromp zelf. Penningmeester werd Ralph Palm. Dat was een vooraanstaande KMPG-accountant, die tevens belastingadviseur van Tromps werkgevers CBCS was. Palm fungeerde daarnaast als belastingadviseur van Tromp als privépersoon. Bovendien was Palm voorzitter van de raad van commissarissen van de CBCS.

Bestuursvoorzitter Ennia

Op dit moment is Palm bestuursvoorzitter van de Antilliaanse verzekeraar Ennia. Justitie viel daar eerder deze week binnen in verband met andere nog lopende strafonderzoeken tegen Tromp. Tromp benadrukte donderdag dat volgens hem Palm eigenlijk alles rond zijn privé-pensioenvoorziening bekokstoofde.

Lees ook
Verdacht van miljoenenfraude en gewoon nog president centrale bank Curaçao en Sint Maarten

Zelf bemoeide Tromp zich niet met de gang van zaken, zegt hij. ’Het werd allemaal door Palm gedaan.’ Na de huiszoekingen vorig jaar stapte Palm als penningmeester op uit het pensioenfonds van Tromp. Palm verklaart als getuige dat hij feitelijk nooit betrokken is geweest bij Tromps pensioenvoorziening.

‘Ik heb niks meer’

Over zijn persoonlijke omstandigheden zegt Tromp: ’Ik ben kapot. Psychologisch en financieel. Ik heb niks meer.’ De rechter wil weten of Tromp zich gaat verzetten in de ontslagprocedure die de CBCS ten langen leste woensdagavond tegen zijn president in gang heeft gezet. Als Tromp dat aanvecht, is het ontslag voorlopig nog geen feit. Tromp praat daar een beetje omheen.

’Tot gisteren had ik een inkomen van de bank’, antwoordt Tromp. ’Wat is de hoogte daarvan?’, vraagt de rechter. Tromps advocaat springt geërgerd tussenbeide: ’Dat blijkt toch uit het dossier?’ ’Nee, wat meneer verdient, blijkt niet uit het dossier’, antwoordt de rechter. Onbeantwoord blijft vervolgens hoeveel een CBCS-president verdient. ’Ik heb altijd het landsbelang vooropgesteld’, zegt Tromp nog wel.

Vanmiddag Curaçaose tijd — halverwege de avond in Nederland — spreekt het OM het requisitoir uit met de strafeis. Daarna begint Van der Laan aan zijn pleidooi. Vrijdag staan repliek en dupliek op het programma.

Bron: Financieel Dagblad

Naschrift KKC

2017 10 27 – OM Requisitoir Emsley Tromp Inzake Saffier (Met Eis) by Black Lion on Scribd

2017 10 27 – Pleitnota Inzake E.D. Tromp d.d. 26 Oktober 2017 by Black Lion on Scribd

Een Reactie op “FD | Centralebankpresident gebruikte pensioenfonds als huishoudpot

  1. Straks moeten wij nog medelijden gaan hebben met E.Tromp,zijn oma,moeder en kinderen walgelijk heeft deze man nog gevoelens?
    Meeste Antilliaanse mensen en ook anderen kunnen E.Tromp zijn bloed wel drinken dat constateer je na het luisteren naar de vele talkshows op de radio’s.Mag zijn straf niet ontspringen.Afpakteam doen jullie werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *