FD | Curaçao verbiedt goudhandel met Venezuela

Via Free Economic Zone, nabij het Curaçao International Airport, wordt Venezolaans goud verder doorgevoerd, waarna Curaçao het land van herkomst is op de papieren. Foto: Bram Ebus

De regering van Curaçao heeft met onmiddellijk ingang de handel in goud vanuit Venezuela verboden. De goudwinning- en handel blijkt ‘nauw verweven met illegale mijnbouw, kapitaalvlucht, onderdrukking en uitbuiting’, zeggen de Curaçaose autoriteiten. Curaçao vreest onder andere voor internationale reputatieschade.

Het gaat om de bekrachtiging door minister-president Eugene Rhuggenaath van een eerder genomen besluit, zo blijkt uit een vrijdag gepubliceerde mededeling. Het besluit betekent dat invoer, uitvoer en doorvoer zijn verboden.

De handel nam de afgelopen jaren fors toe doordat de handel in olie werd gehinderd als gevolg van de economische crisis en economische sancties. Curaçao zelf zegt als doorvoerland ‘geen betekenisvolle inkomsten’ van deze handel te hebben.

De autoriteiten zeggen aanwijzingen te hebben dat de handel gepaard gaat met ‘diverse vormen van georganiseerde, grensoverschrijdende en ondermijnende criminaliteit’. Er wordt onder andere gesproken over ‘strafrechtelijke onderzoeken’ waarin ook drugssmokkel, valsheid in geschrifte en witwassen naar boven kwamen.

Volgens De Correspondent stroomden duizenden kilo’s van wat als ‘conflictgoud’ wordt gezien via Aruba, Curaçao en Nederland naar de wereldmarkt. De opbrengst gaat onder andere naar financiering van gewapende groepen. Via Aruba zou 30.000 kilo zijn gelopen, via Curaçao 130.000 kilo.

De voor Koninkrijksrelaties verantwoordelijke staatssecretaris Raymond Knops (CDA) antwoordde vorig jaar april in antwoord op Kamervragen van SP’er Ronald van Raak nog dat hem ‘geen signalen’ hadden bereikt van goudsmokkel via de Caraïbisch Nederland. Hij tekende daarbij aan dat hij daarvoor afhankelijk is van informatie die de autoriteiten daar zelf aanleveren.

Veel goud uit Venezuela bereikt uiteindelijk ondanks sancties bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije, meldde Bloomberg eerder deze maand. In mei zou het nog om een waarde van $550 mln zijn gegaan. Venezuela heeft ook goud in onderpand gegeven voor leningen. Ook dat wordt in hoog tempo opgeëist.

Bron: Het Financieele Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *