30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | DNB gaat ING-top niet hertoetsen om witwaszaak

HomeMediaFD | DNB gaat ING-top niet hertoetsen om witwaszaak

Ivo Bökkerink, Pieter Couwenbergh, Vasco van der Boon

‘DNB vindt toetsing ING-top na witwasaffaire niet nodig’ | FD

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaat niet onderzoeken of ING-topman Ralph Hamers en zijn medebestuurders nog wel geschikt zijn om de bank te leiden. Dit ondanks dat ING heeft toegegeven dat het jarenlang de regels tegen witwassen heeft overtreden.

De toezichthouder heeft zich bij dit besluit gebaseerd op onderzoek van advocatenbureau Stibbe, waarvoor ING zelf opdracht heeft gegeven.

Dat blijkt uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad van de schikking die ING afgelopen september trof met het Openbaar Ministerie (OM). De bank bekende schuld aan het structureel overtreden van de regels tegen het faciliteren van corruptie, witwassen en terrorismefinanciering in Nederland. Strafvervolging werd afgekocht voor het recordbedrag van €775 mln.

Wel aanleiding

De regels van DNB schrijven voor dat de toezichthouder een bestuurder van een financiële instelling kan hertoetsen als er sprake is van een redelijke aanleiding. Als voorbeeld van een redelijke aanleiding noemt DNB zelf ‘wanneer een bestuurder of commissaris dan wel de instelling waarvan hij het beleid mede bepaalt wet- en regelgeving heeft overtreden’. Dat is bij ING Bank het geval.

Normaal doet de toezichthouder eerst een vooronderzoek om te bepalen of een nieuwe toets nodig is. Daarbij wordt gekeken of de overtreding direct herleidbaar is tot de persoon, en of deze actief heeft aangezet tot de overtreding. Ook wordt de ernst van de overtreding meegewogen en in welke mate die het vertrouwen in de financiële sector schaadt.

Onderzoek

DNB heeft zich volgens ingewijden echter al voor de zomer achter de conclusies geschaard van een onderzoek dat advocatenkantoor Stibbe heeft uitgevoerd in opdracht van ING. Dit ‘management assessment’, dat door de raad van commissarissen van ING is geïnitieerd, had als conclusie dat niemand binnen de bank actief of verwijtbaar beleid heeft gevoerd dat leidde tot de tekortschietende controles. DNB nam deze conclusie over. Het OM zag zelf af van strafvervolging van individuen, en liet het vervolg aan DNB over.

Management assessmentAdvocatenkantoor Stibbe concludeert dat niemand binnen ING actief of verwijtbaar beleid heeft gevoerd

Volgens bronnen toonde DNB-toezichtdirecteur Frank Elderson zich tevreden over het Stibbe-onderzoek en de belofte van topman Ralph Hamers om naleving van wet- en regelgeving voortaan onderdeel van de strategie van zijn bank te laten zijn. ‘We moeten verder met elkaar’, zou hij de ING-top bovendien hebben laten weten.

Gedwongen vertrek

De bank ging er daarna van uit dat niemand van het bestuur zou moeten vertrekken. ‘De top wordt niet hertoetst. Tenzij de politiek lawaai gaat maken en DNB zich onder die druk genoodzaakt voelt alsnog dit examen te doen’, aldus een ingewijde.

De beslissing van DNB is opmerkelijk, omdat minister Hoekstra van Financiën enkele maanden later, na het bekend worden van de recordboete, oordeelde dat de ernst van de overtredingen wel degelijk personele consequenties moest hebben. De interventie van Hoekstra leidde een paar dagen later tot het gedwongen vertrek van financieel bestuurder Koos Timmermans. Hij was ten tijde van de overtredingen eindverantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten van ING.

Dat DNB de bank in kwestie zelf het onderzoek naar het bestuur laat uitvoeren, is niet de eerste keer. Ook in de kwestie van de fraude bij het Libor-rentetarief bij Rabobank in 2013 werd gebruikgemaakt van onderzoek door een advocatenkantoor.

Verbeterprogramma

Het ‘management assessment’ dat Stibbe uitvoerde voor ING maakte onderdeel uit van de gesprekken tussen DNB en de bank over een uitgebreid verbeterprogramma. Rond de zomer stemde DNB in met de plannen, de wijze waarop het de uitvoering ervan controleert en met de conclusies van het Stibbe-rapport. Daarbij zijn ook afspraken gemaakt over disciplinaire straffen zoals het inhouden van bonussen en ontheffing uit de functie.

Uit onderzoek van het FD blijkt dat uiteindelijk in totaal twaalf medewerkers werden gestraft, variërend van intrekken van de bonus tot ontheffing uit de functie. Timmermans stapte op onder druk van Financiën. Niemand is ontslagen.

DNB en ING geven desgevraagd geen commentaar.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties