FD | DNB trekt vergunning in van trustkantoren uit Panama Papers

DNB trekt vergunning in van trustkantoren uit Panama Papers

Vier Nederlandse trustkantoren die voorkomen in de Panama Papers zijn hun vergunning kwijt. Dat blijkt uit het register trustkantoren van De Nederlandsche Bank. Zonder vergunning mag een trustkantoor geen activiteiten uitvoeren.

Aangifte

In januari van dit jaar meldde DNB dat naar aanleiding van de Panama Papers aangifte was gedaan tegen een aantal trustkantoren. De toezichthouder op de trustsector wilde niet zeggen om welke kantoren het ging. Nu blijkt dat DNB de vergunning van vier trustkantoren die voorkomen in de Panama Papers heeft ingetrokkenen. Of dit ook de kantoren zijn waar tegen aangifte is gedaan, kon DNB niet bevestigen.

Een van de trustkantoren waarvan de vergunning is ingetrokken, is het Amsterdamse Infintax Trust. Dat was de Nederlandse partner van Mossack Fonseca, de Panamese juridische en fiscale dienstverlener waarvan de Panama Papers afkomstig zijn. Het bedrijf aan de Zuidas zette constructies op om geld in en uit landen te laten stromen, bijvoorbeeld Mexico en Ecuador. Zo werkte Infintax mee aan het doorsluizen van de verkoopopbrengst van rechten op Mexicaanse films.

Geroyeerd

Toen het Panama Papers-schandaal een jaar geleden losbarstte, bestond Infintax uit de partners Guus van Poelen en Michael van Beest. Poelen was in 2002 een van de oprichters van Infintax. Van Beest werd in 2011 partner. Beiden zijn afkomstig van de belastingadviestak van PwC. Naar aanleiding van de Panama Papers werden Poelen en Van Beest geroyeerd door de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Ze hadden het geven van belastingadvies aan cliënten gecombineerd met het besturen van brievenbusfirma’s. Deze combinatie van werkzaamheden is in strijd met de regels van de NOB.

Voetbalfraude

Ook het Haagse Alea Management moet dicht. Dit kantoor was bestuurder van Torneos & Traffic Sports Marketing bv. Dat betaalde onder andere jaarlijks $800.000 aan het bedrijf Spoart, een bedrijf van José Margulies, een Braziliaanse sportmarketeer. Volgens een aanklacht van de Amerikaanse justitie is hij de spil in het web van een fraude waarbij in ruil voor de uitzendrechten van Latijns-Amerikaanse voetbalwedstrijden smeergelden werden betaald aan bestuurders van Conmebol, de Latijns-Amerikaanse voetbalorganisatie. De Conmebol-bestuurders zaten ook in het bestuur van wereldvoetbalbond Fifa.

Vergunning kwijt

Tot slot zijn ook Sovereign Trust en Pelican Trust hun vergunning kwijt. Beide kantoren komen met een buitenlandse vestiging in de Panama Papers voor. Het Nederlandse Sovereign Trust is inmiddels opgeheven. Pelican Trust uit IJmuiden behoorde tot een groep met vestigingen in Nederland, Engeland en Zuid-Afrika. Aan het hoofd van de groep staat La Huree uit Bloemendaal, dat over 2009 zijn laatste jaarrekening deponeerde.

De trustkantoren kunnen nog tegen de intrekking van hun vergunning bezwaar maken.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *