FD | Donkere wolken boven Citco-familie Smeets

Saskia Jonker

Citco en Pwc zien alarmsignalen niet

De geschiedenis van de Curaçao International Trust Company (Citco) en zijn eigenaar, de familie Smeets, is turbulent. Na een aantal jaren van relatieve rust doemen er weer problemen op.

De betrokkenheid van Citco bij de Madoff-fraude kan het bedrijf mogelijk vele miljoenen dollars kosten. Daarnaast lijden de grote klanten van Citco en dus de firma zelf onder de crisis op de financiële markten.

Citco is niet alleen een trustmaatschappij, maar ook administrateur/bewaarder van beleggings- en hedgefondsen. Het fonds van superspeculant George Soros was een van de eerste klanten. Citco heeft daarmee veel succes geboekt: eind 2008 beheerde Citco $ 167 mrd voor honderden fondsen. Maar nu hedgefondsen door de kredietcrisis hun beleggingen in waarde zien dalen en klanten massaal zien uitstappen, dalen ook de inkomsten van Citco.

Belastingparadijs

Daarnaast komt er internationaal steeds meer kritiek op belastingparadijzen als de Nederlandse Antillen, waar particulieren en bedrijven via trustkantoren als Citco op legale wijze belasting kunnen ontwijken. Het beperken daarvan kan Citco raken.

Citco-oprichter Anton Smeets, vader van de huidige bestuursvoorzitter Chris, stond aan de basis van de trustbranche op Curaçao. Hij trok decennia geleden de VS in om het belastingverdrag tussen Amerika en de Nederlandse Antillen te promoten en lokte veel bedrijven naar het eiland.

Smeets, op Curaçao ook wel ‘Papa Ton’ genoemd, richtte Citco voor de Tweede Wereldoorlog op. Hij bood bedrijven als Philips en Shell de mogelijkheid om hun zetels tijdens de oorlog te verplaatsen naar het veiliger overzeese deel van het koninkrijk.

Chris nam stokje over van ‘papa Ton’

In 1984 nam Chris het stokje over van zijn vader. Hij bouwde Citco uit tot een internationaal bedrijf met 4.000 medewerkers en vestigingen in onder meer Amsterdam, Ierland en Canada.

Inmiddels is de familie Smeets een machtsfactor op de Antillen. Niet alleen als grote werkgever (alleen bij Citco Curaçao werken zo’n 400 mensen), ook als eigenaar van de Smeets Family Trust (SFT) Bank in Curaçao en van het Santa Barbara Resort op het eiland. In dat luxe vakantiepark bouwt Smeets samen met hotelketen Hyatt al sinds 2005 een luxueus hotel. De Curaçaose regering leent $ 16 mln.

Claim in rechtszaak

In 2001 schoot de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen de familie Smeets te hulp, toen SFT Bank in de problemen kwam vanwege een claim in een rechtszaak.

De centrale bank nam tijdelijk de leiding over omdat SFT Bank in betalingsproblemen kon komen.

In 1995 nam de Zwitserse familie Sandoz een meerderheidsbelang in Citco. Daarvoor moest Smeets wel eerst een schikking treffen met de regering van Aruba. Dit in verband met een affaire rond een nooit afgebouwd hotelcomplex. In 2005 verkocht de Sandoz-familie zijn belang grotendeels aan een onbekende partij.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *