26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen

HomeMediaFD | Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen

Jan Dirk Hekking | Financieel Dagblad

Macron brengt samen met zijn vrouw Brigitte Trogneux (l) zijn stem uit. © AFP

De sociaal-liberale politicus Emmanuel Macron heeft zondag de presidentsverkiezingen in Frankrijk ruim gewonnen van de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen. Daarmee heeft de Franse kiezer duidelijk gekozen voor economische hervormingen, en kan de Europese Unie opgelucht ademhalen.

Macrons tegenstrever mikte op het vertrek van Frankrijk uit de EU.

Volgens exitpolls die om 20.00 uur naar buiten kwamen, haalde Macron gemiddeld zo’n 65% van de stemmen, tegen 35% voor Le Pen. Twaalf procent van de kiezers stemde blanco of ongeldig, een ongekend hoog percentage. De opkomst lag met 74,7%% duidelijk onder die in 2012 (80,3%).
Piepjonge politieke beweging

De relatief lage opkomst en het grote aantal blanco of ongeldige stemmen zijn tegenvallers voor Macron, maar desalniettemin is zijn verkiezing opmerkelijk. Nog nooit kregen de Fransen zo’n jonge president, van ook nog eens een piepjonge politieke beweging. Macron (39), voormalig zakenbankier en ex-minister van economische zaken, richtte zijn politieke beweging En Marche! in april 2016 op.

Tegen persbureau AFP zei Macron vlak na publicatie van de exitpolls ‘dat er zich een nieuwe pagina in onze lange geschiedenis opent, die van hoop en herwonnen vertrouwen’.

Zijn organisatie En Marche! beoogt een progressieve beweging te zijn, die de mondialisering omarmt en met hervormingen links en rechts verenigt. Macron wil de lasten voor werknemers en werkgevers verlagen, snijden in het ambtelijk apparaat en het Franse ontslagrecht hervormen. Hij staat — tegen de politieke trend bij de meeste EU-lidstaten in — intensivering van de Europese samenwerking voor.

‘Macron zou wel eens de Europese politiek kunnen hebben geherdefinieerd’, stelde hoofdeconoom Erik Nielsen van Unicredit zondag in een notitie. De liberale presidentskandidaat heeft dat volgens hem gedaan ‘door campagne te voeren met een uitgesproken pro-Europese agenda’. Hij verwacht dat Frankrijk en Duitsland een nieuwe impuls aan de EU gaan geven. Die staat onder druk, onder meer vanwege immigratie en het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie.

De woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel twitterde snel na achten een felicitatie richting Macron. Premier Mark Rutte zei uit te zien naar de samenwerking met Macron.

Ook Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, feliciteerde Macron. Hij verwees daarin naar de hackaanval op En Marche! waarbij onbekenden vrijdag negen gigabyte aan interne documenten en mails van Macrons organisatie online zetten, mogelijk gelardeerd met nepberichten.

Dat Macron 65% van de stemmen heeft gehaald, is goed nieuws voor zijn kans op slagen bij de parlementsverkiezingen in juni. Om de campagne daarvoor echte vaart te kunnen geven, had hij volgens analisten zondag meer dan zestig procent nodig. Zo’n score zou zijn geloofwaardigheid als staatshoofd extra ondersteunen.

Volgens een enquête van de afdeling onderzoek van de universiteit Sciences Po, waarover Le Monde donderdag publiceerde, steunt namelijk niet meer dan 40% van de Macron-stemmers daadwerkelijk het verkiezingsprogramma van En Marche! Veel kiezers zouden uit weerzin tegen Le Pen hun stem op Macron hebben uitgebracht.

Voor Le Pen betekent het resultaat van 35% van de stemmen een fikse verbetering ten opzichte van haar vader, die in 2002 tegen Jacques Chirac 17,8% van de stemmen kreeg. Maar de score van 35 ligt onder de verwachting bij het Front National. Marion Le Pen, nichtje van Marine en eveneens FN-kopstuk, zei donderdag dat het halen van ‘40% een geweldige overwinning zou zijn’.

Marine Le Pen feliciteerde Macron snel na achten. Ze kondigde aan dat het Front National zich gaat vernieuwen ‘om tegemoet te komen aan de verwachtingen van het Franse volk’.

Resultaat in juni onzeker

De meeste waarnemers houden het voor onwaarschijnlijk dat Macron in juni een meerderheid in het parlement weet te halen. De eerste vraag is of hij voldoende geschikte kandidaten kan presenteren. En Marche! bestaat pas sinds april 2016. Macron wil de helft van zijn parlementariërs buiten de politiek rekruteren. De andere helft zal bestaan uit politici die van een andere partij zijn overgestapt.

Volgens peilingen zou Macron in juni iets minder dan de helft van de 577 parlementszetels halen. Maar dat vooruitzicht is met onzekerheid omgeven door het kiessysteem. Elke kandidaat die in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen meer dan 12,5% van de stemmen haalt, gaat in principe door naar de tweede ronde. Macron staat dan voor moeizame gesprekken met potentiële coalitiepartners, over de vraag of En Marche! een kansrijkere kandidaat van een partner steunt, dan wel vasthoudt aan de eigen kandidaat.

Daar komt bij dat zijn meest voor de hand liggende coalitiepartner, Les Républicains, verdeeld is. Eén deel van de partij wil zich achter Macron opstellen, een andere wil eigen koers voeren.

Bron: Financieel Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Hoe erg was de bevolking van curacao de aap gelogeerd geweest, als de maffia vrienden van Gerrit de Raaf (glinster dief) hem zo op de foto hadden kunnen zien ,op 29 april , maar het recht heeft gezegenfiert. Gertje zit met pijn in zijn ogen naar deze foto te kijken, en denk ik had daar ook kunnen zijn als MP(9x KOT) bij zijn inzegening als president. toedeloedoe gertje in het gevang mag jij de MP spelen met pathologische leugens. ik zou er alleen niet te veel op hun mouw spelden, dat kan wel eens verkeerd uitpakken daar in de likkkkk.?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties