FD | EU-lidstaten betitelen Aruba en negen andere landen als belastingparadijs

Ria Cats | Financieel Dagblad

Aruba op de Europese lijst van belastingparadijzen | Sharon Evers

De EU-lidstaten hebben dinsdag aan hun zwarte lijst van zogeheten belastingparadijzen tien nieuwe landen toegevoegd. Het gaat om Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Fiji, de Marshall-eilanden, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, eilandstaat Dominica en de eilandengroep Vanuatu.

Deze landen stonden al op de zogeheten ‘grijze lijst’ van de Europese Unie.

De grijze of ‘Annex II’-lijst is bedoeld voor landen die in de ogen van de Europese Unie een dubieus belastingbeleid hanteren, maar al eerder medewerking en beleidsaanpassingen aan Brussel hebben beloofd. Die toezeggingen hebben de tien landen echter niet of niet op tijd waargemaakt. Daardoor voelden de EU-ministers van financiën zich dinsdag tijdens hun zogeheten Ecofin-vergadering genoodzaakt ze alsnog te degraderen naar de zwarte lijst.

Nog 34 landen onder verdenking

Op die zwarte lijst stonden al vijf landen, te weten Amerikaans Samoa, Guam, Samoa, Trinidad en Tobago en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Zij hebben sinds 2017, toen de EU begon met de zwarte en grijze lijst, nog geen enkele toezegging aan Brussel gedaan of zelfs maar contact met Europa opgenomen en blijven zodoende hun plek op de zwarte lijst behouden.

De ministers van financiën hebben daarnaast besloten om de grijze lijst te herzien: hier staan nu nog 34 landen op die dit jaar gelegenheid krijgen aanvullende belastingmaatregelen te nemen om te voorkomen dat zij uiteindelijk ook op de zwarte lijst belanden. Vijfentwintig andere landen, die eveneens door Brussel onder de loep zijn genomen vanwege hun belastingregime, staan niet langer onder verdenking; zij zijn van de grijze lijst afgehaald.

Nederlandse eigen lijst

Nederland heeft daarnaast nog een eigen lijst met landen die niet transparant zijn in hun belastingbeleid of zich schuldig zouden maken aan oneerlijke taksconcurrentie. Op deze lijst staan 27 namen, waaronder die van Saoedi-Arabië, Guernsey en Koeweit. Verschil tussen de Nederlandse en de Europese lijst is volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën dat de EU ‘een stapje minder ver’ gaat.

Nederland zet landen op de eigen lijst die minder dan 9% aan belasting heffen; bij de EU komen ‘alleen landen met een 0%-regime op de lijst’, aldus Snel. ‘Als je maar belasting heft, ook al is het maar heel weinig, dan is het al genoeg’.

Maatregelen tegen de landen op de zwarte lijst

Nederland gebruikt de eigen en de Brusselse lijst in de strijd tegen belastingontwijking. Nederlandse bedrijven die een dochteronderneming in een land op de zwarte lijst openen en daar geld naartoe sluizen om minder belasting af te dragen, komen daar straks niet meer mee weg. Ondernemingen die al gevestigd zijn in landen op de Nederlandse lijst moeten bovendien vanaf 2021 een belasting van 20,5% betalen over de rente en royalty’s die zij uit Nederland ontvangen.

Snel wil andere EU-lidstaten oproepen ook snel maatregelen te treffen tegen landen op de zwarte lijst. Eurocommissaris Pierre Moscovici van economische en financiële zaken zegt tegen het FD dat hij ‘nul’ EU-landen kent die nu al financiële sancties hebben getroffen tegen naties op de zwarte lijst. Dat noemt hij ‘de volgende stap’ die de volgende Europese Commissie na de verkiezingen in mei moet nemen en ‘de sterke discussie’ die zij moet aangaan.

Reputatieschade

Brussel kan de lidstaten alleen aanmoedigen strafmaatregelen te treffen, maar ze daartoe niet dwingen omdat belastingwetgeving een nationale bevoegdheid is. Toch is de zwarte lijst volgens Moscovici een ‘groot succes’ vanwege de ‘reputatieschade’.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben de Eurocommissaris maandag nog verzekerd dat aanpassing van de belastingwetten aanstaande is. Als het land woord houdt, kan het in mei na een stemming van de zwarte lijst af, zo hebben de EU-ministers besloten. Dat geldt ook voor Aruba, dat volgens Snel bezig is met wetswijzigingen.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *