26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | ‘Europese Commissie onderzoekt belastingontwijking Ikea via Nederland’

HomeMediaFD | ‘Europese Commissie onderzoekt belastingontwijking Ikea via Nederland’
Ikea heeft entiteiten in Luxemburg, Nederland, Liechtenstein en Curacao. EU-mededinging commissaris Margarethe Vestager gaat onderzoek verrichten | Eric Vidal

De Europese Commissie start een onderzoek naar mogelijke belastingontwijking door Ikea via Nederland. Dat kondigt eurocommissaris van mededinging Margarethe Vestager maandag aan, zo meldt de Financial Times.

Met de aankondiging geeft de Commissie gehoor aan een oproep van de Groenen in het Europees Parlement om de Nederlandse belastingconstructie van Ikea onder de loep te nemen. Op basis van eigen onderzoek claimt de partij dat Ikea via zijn in Delft gevestigde dochter Inter Ikea Systems van 2009 tot 2014 ruim €1 mrd aan belasting heeft ontweken.

Rulings

Ikea bestaat uit twee holdings: de Ikea Group, waaronder alle meubelwinkels hangen, en het in Delft gevestigde Inter Ikea Systems dat gaat over het intellectueel eigendom, zoals het bedrijfsmerk en het concept. De Ikea Group zou dividend uitkeren aan Inter Ikea Systems, waardoor er bedrijfswinsten worden afgeroomd. Zodoende hoeft Ikea minder vennootschapsbelasting te betalen. De Europese Commissie zou moeten onderzoeken of de afspraken die de Nederlandse Belastingdienst heeft gemaakt met Ikea in de haak zijn.

Lees ook : Wiebes kan en wil fiscale constructie Ikea niet uitleggen

Eerder vroeg ook de Tweede Kamer zich dat af. De vaste Kamercommissie Financiën vroeg vorig jaar aan toenmalig VVD-staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om een vertrouwelijke technische briefing over de ‘ruling van Ikea’, de uitleg die de Belastingdienst geeft aan de regels die de ontwijking mogelijk zouden maken. Wiebes weigerde dat toen. Hij meende dat hij geen informatie mag geven over belastingplichtigen, omdat dit het vertrouwen in de Belastingdienst ‘en de Nederlandse overheid als geheel’ zou schaden.

Starbucks

De Europese Commissie maakt zich al vier jaar sterk voor het terugdringen van grootscheepse belastingontwijking. Volgens de Financial Times heeft de Commissie sinds 2013 al meer dan duizend belastingdeals tussen lidstaten en grote multinationals onder de loep genomen.

Onder meer de rulings van Nederland met koffieketen Starbucks, Apple met Ierland en Luxemburg met webwinkel Amazon en Fiat doorstonden de toets niet. Die landen werd opgedragen soms honderden miljoenen te vorderen van de bedrijven. Apple moest van EU-commissaris Vestager zelfs €13 mrd betalen voor de periode van 2003 tot en met 2014.

In beroep

In totaal heeft de Commissie verordonneerd van veertig bedrijven geld terug te halen. De meeste van deze ondernemingen profiteren van een volgens de EU te genereus belastingvoordeel van de Belgische staat.

In alle gevallen zou sprake zijn van ‘illegale staatssteun’, omdat deze multinationals gunstige afspraken met lidstaten kunnen maken die voor kleine mkb’ers niet binnen handbereik zijn. Alle lidstaten en de meeste bedrijven zijn tegen de EU-besluiten in beroep gegaan.

Bron: Financieel Dagblad

4 reacties

  1. Ikea betaalt nog steeds inkomstenbelasting in Nederland, zij het weinig. Als die ruling verdwijnt , vertrekt Ikea naar belastingtechnisch zonniger oorden en betaalt Ikea Nederland helemaal niets meer ( en vertrekken ook de ten behoeve van de Nederlandse holding gestationeerde Ikea-medewerkers). Dan is mevrouw Aller pas in de aap gelogeerd want dan pas zal ze meer belasting moeten betalen, zij het weinig meer. Tot dusverre heeft ze er alleen maar voordeel bij, zij het weinig. Waarvan akte.
    ( er zullen altijd landen zijn met fiscaal vriendelijke regelingen voor grote buitenlandse bedrijven, maar ook voor de landelijke zoals in Nederland Philips, Akzo, Shell, Ahold en dergelijke. Die hebben allemaal een voorkeursbehandeling bij de belastingdienst. Tja, de grootte doet er dus wel degelijk toe. Ooit deed de mare de ronde dat Philips jarenlang geen vennootschapsbelasting betaalde.
    Je kunt er tegen zijn maar je roeit het niet uit).

  2. Hebt u ook zo’n feestelijke gevoel? Wij wel, wij zijn zo blij omdat we zien waar een klein land groot in kan zijn. Belastingontduiking! Dios, gracia, hoe meer premier Rutte ontkent dat Nederland en de rest van het Koninkrijk, geen belastingparadijs is, hoe meer we het zijn. Hypocrisie is ons trademark met een prettig liberaal judeo-christelijk sausje overgoten. Zo worden rauwe bonen zoet en kan Deo Volente ook Wiebes niet uitleggen hoe het zit met de roulerende ruling bij Ikea. Zeker niet omdat hij afkomstig is uit dezelfde renstal als de premier. Volbloed dat wel, maar lijdende aan aardappelmoeheid en krakende kaalslag in de moraal. Hij ging al gefrustreerd weg bij de Belastingdienst en moet Ikea nu behouden voor Nederland, zoals Rutte lachend zegt. De werkgelegenheid en zo, die ondertussen voortvarend wordt weg geautomatiseerd. Dus er gaat helemaal niets veranderen. Ikea krijgt nog een voordeliger ruling en u en ik worden extra belast. En de EU dan, die wil dat dit affront aangepakt wordt? Daar trekt onze bewogen regering zich niets van aan. Renée van Aller &John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties